Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи така тяжка робота в Польщі для жінок, як її малюють

Коли ми візьмемо до уваги гендерну статистику щодо тих осіб, які їдуть заробляти в будь-яку іншу країну, то українок буде на 15% менше, ніж українців.

робота в Польщі для жінок

А все тому, що останніми роками, наприклад, робота і проживання в Польщі цікавили або чоловіків, або сімейні пари без дітей. У цьому році ситуація змінилася до непізнаваності. Робота в Польщі для жінок у 2022 році стала можливістю захистити свою сім’ю, а не заробити якнайбільше коштів. І ця зміна пріоритетів створила зовсім іншу картину на ринку праці.

Вакансії та умови праці, що користуються популярністю серед українок

Коли ми переглянемо вакансії на сайті однієї з топових компаній з працевлаштування https://andriym.com/vacancies/poland, то впадає відразу у вічі явний дисонанс між чоловічими і жіночими варіантами праці. Коло вакансій для жінок значно розширилось. Можна обрати варіант серед тої галузі польської економіки, яка більше до душі. Тут є і харчова промисловість, і легка, і автомобільна, і фармацевтична. Зрозуміло, якщо робота жінки в Україні стосувалася певної зі сфер, то їй буде більш цікаво реалізовувати себе саме в ній, де хоч щось знайоме. При тому зараз яскраво прослідковується і різка відсутність чоловіків, яка б перекривала існуючі потреби в наборі. Саме тому деякі вакансії, які раніше були чоловічими умовно, роботодавці переінакшують, щоб дати змогу працювати жінкам. Для цього можуть полегшити допустиму вагу товару, призначеного для логістики по підприємству. Тобто роботу одного працівника-чоловіка надати двом жінкам. Або автоматизувати певні процеси, щоб фізично вони перестали бути такими важкими.

У пошуках кращих умов жінки часто запитують у соцмережах «Яка є робота в Польщі більш легкою»? Однозначної відповіді на це питання вам не дасть ніхто. Навіть працюючи на одному й тому самому підприємстві, десять жінок матимуть десять різних думок про складність їх процесів. Проте певні умови є легшими з міркувань логіки.

Щоб зрозуміти, на яких підприємствах найбільше пропонують працю, звернемося до вищеназваного сайту https://andriym.com/vacancies/poland/women. Як бачимо, практично всі варіанти – це заводи, фабрики (хоча це синонімічні поняття за характером виконання роботи) і склади. Саме ці три об’єкти займають 95% вакансій, а решту 5% складають робота опікунками, нянями, на с/г угіддях, спеціалістами. Також найчастіше робота пропонується на великих підприємствах з гучними назвами: BOSCH, Електролюкс, LG, Samsung, Milka і т.д., або менш впізнаваних брендів, однак де кількість працівників перевищує 100. А все тому, що рекрутацією на малі підприємства зазвичай займаються безпосередньо власники, а не агентства, і відповідно потрібно хоча б мінімально знати польську мову, щоб влаштуватися на таку роботу.

З цього випливає наступна умова. Робота в Польщі від роботодавців для громадян України найчастіше надається без знання мови та попереднього досвіду. Практично людина може просто заявити, що в неї розвинені мануальні навички та влаштуватися на завод по збиранню електропроводів для автомобіля. При цьому всю роботу щодо оформлення з нею проведуть рідною мовою, оскільки в агенції праці обов’язково будуть україномовні працівники. Так само і трудовий договір – ви точно будете знати, що підписуєте, позаяк один примірник буде польською мовою, а інший – українською.

Чому робота на фермерських господарствах «здала» позиції в лідируючому списку

Як ми вже зазначали, робота в Польщі для жінок пропонується здебільшого на заводах і складах. Проте так було не завжди. Ще десятиліття назад особливою популярністю користувалася робота на фермерських угіддях. Вона полягала у зборі полуниці, малини, інших ягід; яблук, грушок, вишень, інших фруктів та овочів. Напевно, у вашому оточенні знайдеться не одна жінка, яка хоча б раз їздила в літній сезон до Польщі, беручи до літньої відпустки ще кілька днів без збереження заробітної плати і «засмагаючи на зеленому морі» Польщі. При цьому потрібно чітко розуміти, що така робота є сезонною, тобто виконується зазвичай в літні місяці. На неї їхали ті, хто не планував залишатися в країні надовго. 3 місяців було цілком достатньо. Така робота була фізично складною і потребувала певного досвіду виконання таких сільськогосподарських робіт. Трудовий договір і легальне працевлаштування офіційне часто нехтувалося, громадянки України не підписували ніякі контракти, а працювали по рекомендаціях подруги/куми/знайомої, тому часто траплялися обмани. Що своєю чергою і пов’язало сферу міжнародного працевлаштування з поняттям «рабства».

При виконанні роботи на полях оплата найчастіше відбувалася як акорд: тобто назначалася певна ціна за зібраний лоток полуниці, заробітна плата залежала від кількості зібраних лотків, тобто по-іншому цю систему можна назвати «від виробітку». Також на таку сезонну працю дуже впливали погодні умови: за сильного дощу, граду на поле ніхто не виходив – відповідно того дня і не заробляв. Ці негативні фактори і сприяли тому, що робота на фермерських господарствах стала менш приваблива в очах шукачів легкої і високооплачуваної роботи.

Тенденція рухається до того, що люди стали більше цінувати своє здоров’я. І це безперечно плюс. А легальна робота в Польщі для жінок на заводах і складах в комфортних температурних умовах, на які не впливають дощ і сніг, з можливістю пройти навчання, обрати складніший і більш оплачуваний процес чи легший, з можливістю сидячої роботи чи постійно в русі – дозволяє обрати оптимальний варіант, який підходить конкретній жінці.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: