Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вперше сьогодні Україна відзначає День Європи спільно з країнами ЄС

Вперше сьогодні Україна відзначає День Європи спільно з країнами ЄС фото

Сьогодні Україна вперше відзначає День Європи замість Дня перемоги.

Цьогоріч Україна разом з країнами ЄС відзначає День Європи — свято на знак миру та єдності на континенті.

Нині ми особливо гостро відчуваємо нашу єдність з Європою, яка дала притулок мільйонам наших земляків, допомагає озброєнням, підтримує економічно, розуміючи, яку страшну ціну ми платимо за європейський вибір, захищаючи континент від рашизму.

Наша країна як ніхто знає ціну єдності демократичних країн, чия підтримка дозволяє нам зупиняти російського агресора. І саме ми українці разом пишемо новий розділ історії Вільної Європи, відстоюючи на полі бою свою незалежність, самобутню ідентичність та своє вільне майбутнє.

Відсьогодні 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський - йдеться у відеозверненні очільника держави. 

Як зазначив Володимир Зеленський, таким чином Україна вшановуватиме історичну єдність - єдність усіх європейців, які знищили нацизм.

“Багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування саме 9 травня Дня Європи – для відзначення досягнутих миру та єдності. Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру”, - пояснив рішення Зеленський.

Водночас 8 травня президент України пропонує 8 травня відзначати День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945. Відповідний законопроєкт президент України подав до Верховної Ради.

“Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом. І ми не дамо брехати, ніби перемога в тій війні могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу. Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло”, - заявив Зеленський.

Згідно минулорічного опитування, 36% українців вважають День Перемоги 9 травня святом, яке є пережитком минулого, а 34% називають його святом, що має символізм, значущий особисто для респондента. Ще 14% вважають його звичайним днем, 9% просто вихідним днем, а 7% вагаються з відповіддю.

При цьому, за даними опитування, проведеного чотири роки тому, абсолютна більшість (80%) респондентів називали День Перемоги святом зі значним символізмом, лише по 7% пережитком минулого та просто вихідним днем, а для 4% це був звичайний день.

Нагадаємо, минулого року Український інститут національної пам'яті вирішив, що День пам'яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8-9 травня пройдуть під зміненим гаслом у зв'язку з веденням Росією війни проти України.

Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів "Пам'ятаємо, перемагаємо" на державному рівні було дещо видозмінене і звучить так: "Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!".

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: