Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Зеленський побував у «підвалі смерті» в Ягідному, де під час окупації перебували й славутичани (фото)

Зеленський побував у «підвалі смерті» в Ягідному, де під час окупації перебували й славутичани (фото) фото

Президент Володимир Зеленський у річницю визволення села Ягідне, відвідав школу, у підвалі якої російські загарбники майже місяць тримали мирних жителів у заручниках, серед них також були дві волонтерки із Славутича.

Глава держави побував у тому підвалі та поспілкувався із селянами, які пережили жахіття окупації.

Відео: Офіс Президента

Місцеві мешканці, і дорослі, і діти, пройшли тут катування. Я дуже дякую їм за те, що вижили, змогли дочекатися наших воїнів, розповісти усьому світу про трагедію, яку принесла російська федерація, російські військові разом з їхнім керівництвом, з їхнім президентом, - сказав Зеленський.

Він наголосив, що місцевим жителям довелося перенести страждання, катування, нелюдське ставлення.

Близько 400 людей жили у Ягідному до окупації і майже 370 з них побували в цьому підвалі, - додав Президент.

Фото: Володимир Зеленський, ФБ

Разом із главою Української держави школу відвідали віцеканцлер Німеччини Роберт Габек, посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен, а також керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Дуже важливо, що тут разом із нами наші партнери, які самі все бачать. Дуже важливо бачити, що відбувалося в таких підвалах, аби розуміти, допомагати Україні", - додав Зеленський.

Також Зеленський побажав президенту росії володимиру путіну пережити все те, що рік тому в окупації пережили жителі села Ягідне.

Можу додати тільки одне: все це (тортури, нелюдське ставлення — ред.) можу побажати президенту росії, провести залишок свого життя у підвалі, із відром замість туалету, - сказав Зеленський.

Як повідомлялося, 3 березня 2022 року російські загарбники увійшли в Ягідне Чернігівської області. Вони вигнали жителів з їхніх домівок і зігнали до шкільного підвалу. Загалом російські військові у підвалі школи площею 197 кв. м утримувати 367 людей, з них 50 дітей та кілька немовлят, найменшій - півтора місяця. 11 жителів села померли, не витримавши нелюдських умов, ще 10-х розстріляли загарбники.

Читайте також: Славутичанки, які відчули пекло російської окупації в Ягідному

Зеленський відвідав село Ягідне, жителів якого росіяни місяць утримували у підвалі / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

Читайте також:  «Концтабір Ягідне»: смерть і життя в селі на Чернігівщині

У червні 2022 року правоохоронці оголосили підозру вісьмом військовослужбовцям збройних сил рф через смерть цивільних у Ягідному. В січні цього року повідомили про підозру ще двом російським військовим.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: