Завантаження ...

Залужний отримав мільйон доларів у спадок і пожертвував кошти на ЗСУ

Залужний отримав мільйон доларів у спадок і пожертвував кошти на ЗСУ фото

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний отримав мільйон доларів у спадок та передав його на потреби Сил оборони України.

Про це повідомив керівник київського бюро The New York Times Ендрю Крамер.

Журналіст посилається на слова родини американця українського походження Григорія Степанця. Як зазначається, від нього Залужний і отримав у спадок мільйон доларів. Ці гроші головнокомандувач Збройних сил України пожертвував на потреби українських військових цього місяця.

У New York Times повідомляють, що підтвердили факт пожертви у військовій пресслужбі.

Доповнено о 23:40. В Управлінні звʼязків з громадськістю ЗСУ у відповідь на запит УП розповіли, що Залужний перерахував гроші на спецрахунок Нацбанку України для збору коштів на потреби армії 5 січня.

«Я все своє життя віддав Збройним силам. І не мав жодного сумніву, що повинен робити зі спадком. Остання воля пана Григорія, очевидно, полягала в тому, щоб підтримати в моїй особі українське військо. Вдячний усім, хто допомагає Збройним силам України. І вдячний своїй родині за розуміння», — сказав Залужний.

Пожертви на ЗСУ

Національний банк України повідомив, що у 2022 році зі спецрахунків, відкритих НБУ, на потреби оборони перераховано понад 22,3 млрд грн, для надання гуманітарної допомоги — понад 920 млн грн.

Загалом на спецрахунок Нацбанку минулого року перераховано понад 23,5 млрд грн в еквіваленті. Майже 7,9 млрд грн в еквіваленті надійшло з-за кордону в іноземній валюті: долари США, євро, фунти, канадські долари, китайські женьміньбі, японські єни, швейцарські франки, польські злоті, австралійські долари.

Гроші надходили як від громадян та підприємств України, так і від міжнародної спільноти, зокрема зі США, Великої Британії, Німеччини, Швеції, Фінляндії, Польщі, Швейцарії, Норвегії, Австралії, Франції, Канади, Болгарії, Гонконгу та ще багатьох країн світу.

 Станом на 2 січня 2023 року залишок коштів на спецрахунку становив понад 1,1 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия