Завантаження ...

Українська церква вперше провела службу в Києво-Печерській лаврі

Українська церква вперше провела службу в Києво-Печерській лаврі фото

Сьогодні православна церква України вперше проводить різдвяне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Тисячі українців прийшли сьогодні, 7 січня, на ранкове Різдвяне богослужіння до Києво-Печерської Лаври. Це перша служба, яку проводить тут незалежна православна церква України. Про це у прямому ефірі FREEДОМ розповів журналіст Данило Кобза.

Ранкову Різдвяну службу у Лаврі служить глава Православної церкви України, Блаженніший митрополит Єпіфаній. Служба присвячена не лише Різдву Христовому, а й єдності українців та очікуванню швидкої перемоги.

Тим не менш, атмосфера навколо Лаври — напружена. Православна церква, афілійована з Московським патріархатом, втратила контроль над верхньою частиною Лаври, саме тут розташовані основні храми. Незадовго до Різдва предстоятель Лаври говорив у цьому зв’язку про нібито силове захоплення будівлі, а на сайті УПЦ (МП) з’явилася заява, в якій незалежній Православній церкві України погрожують кримінальним переслідуванням. Правових аргументів немає, але через надто різкі заяви предстоятеля та спільну атмосферу, різдвяні заходи тут проводяться з безпрецедентними заходами безпеки. Задіяно 3000 співробітників правоохоронних структур. Вони чергують по периметру та всередині храмового комплексу.

Потрапити всередину парафіяни можуть лише після проходження металодетектора, з пред’явленням документа, що підтверджує особу. Не можна проносити із собою їжу та пиття. Проте навіть із такими обмеженнями тисячі українців змогли зранку побувати на службі.

Деякі парафіяни ходили сюди і до передачі храмового комплексу ПЦУ. Вони кажуть, що це знакова історична подія, і вони довго чекали на це.

“Для нас парафіян, які були парафіянами Української православної церкви Київського патріархату, коли він так називався, сьогодні просто божественний день, ми його дочекалися. Дякую Богу, що це сталося. Усіх вітаємо з Різдвом! Сподіваємось на перемогу. І що у нас буде наша помісна церква, де звучатиме молитва нашою мовою, яку ми розуміємо”, — каже киянка Любов.

Перша служба незалежної української церкви у Лаврі для багатьох також є моментом єднання українців та підтвердженням того, що Україна як незалежна держава продовжує боротися за себе не лише на полі бою, а й у сфері культури.

“Лавра — це 1000 років історії нашої країни. Не може бути України без Києва, не може бути українського православ’я без Лаври. Лавра — це сакральний центр Центрально-Східної Європи. Саме з Лаври починається чернечий подвиг християнізації території довкола. Саме з Лаври йдуть процеси, які ми можемо називати колонізацією периферії, де потім з’явилися Володимирські, Московські князівства”, — коментує історик і військовослужбовець Олександр Алфьоров.

Ранкова служба у Лаврі тривала до 12:00. Богослужіння мали змогу відвідати усі охочі.

Читайте також: Різдво на Донбасі: 14-градусний мороз, близько 100 постраждалих храмів та мрії про тишу (ВІДЕО)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия