Завантаження ...

«Треба залишатися однією родиною, однією сім'єю, одним Славутичем», - Володимир Удовиченко

photo_2023-02-13_18-59-45.jpg

На засіданні громадської ради з розвитку Славутича, яке відбулося у понеділок, 13 лютого, завітала група активних славутичанок, яку цікавило чому тариф на водопостачання у місті зріс більш, ніж на 60 %, та впевнитися, переглянувши відповідну документацію, наскільки таке зростання є об’єктивним.

На засіданні громадської ради з розвитку Славутича, яке відбулося у понеділок, 13 лютого, завітала група активних славутичанок, яку цікавило чому тариф на водопостачання у місті зріс більш, ніж на 60 %, та впевнитися, переглянувши відповідну документацію, наскільки таке зростання є об’єктивним.

Про це портал slavutich.cn.ua повідомляв у публікації Як формується тариф на комунальні послуги у Славутичі, чому підвищився тариф на воду та чи голосували за це депутати

Депутат Київської обласної ради Володимир Удовиченко, який також долучився до обговорення цього питання на засіданні, як голова громадської ради з розвитку міста, надав свій коментар щодо цієї ситуації slavutych.info.

«Інформацію та комунікацію стосовно цього складного питання треба було зробити ще до прийняття рішення. Дати масимальну інформацію, адже це великі тарифи, і це викликає хвилювання.

І воно вийшло так: неначе інформація була, а неначе зненацька напало. Тому треба ще раз звернути увагу на комунікацію (ми про це говорили на громадській раді), необхідну і відповідну роботу до усіх, усіх, усіх. В першу чергу – до підприємств.

Мій власний висновок. Колись мені вдалось привезти з Європи сучасну формулу реформи, які тоді там активно впроваджувались. І це був Житлово-комунальний центр, що працював з єдиним розрахунковим центром.

Це була класна перехідна форма організації такої роботи для України.

Але, на привеликий жаль, не зрозуміли це ні в уряді, ні в міністерстві. Звісно, що й самі люди не були до цього готові.

Ми в Славутичі запровадили цю систему, і вона, на мій погляд, з усіма цими проблемами працювала.

А далі у цій системі повинен бути не тільки ЖКЦ, наступний етап -  введення управителів (що вже є сьогодні по закону) або формування організації об’єднаних співвласників. Тоді люди самі будуть управляти своїм будинком, впливати на формування тарифу, відповідати за тих, хто не платить.

На громадській раді ми відзначили, що борг перед водоканалом сягає до 6 млн.грн. Такого не можна допускати в одному місті, щоб у таке скрутне становище потрапляли працівники нашого «Водоканалу». Бо водичку вони дають дуже гарну і дуже своєчасну. І робили це в надскладних умовах під час облоги міста і у період відсутності електроенергії. Тому питання заборгованості також треба відрегулювати.

А далі треба працювати над новими формами управління.

Хотів би подякувати громадській комісії, вона ефективна, скурпульозно все вивчає і контролює. Моя щира вдячність і активним славутичанам, Галині Овчинніковій, Світлані Шлопак і всім небайдужим, хто долучився і опікується цим важливим питанням для всього міста.

Рішення підняття тарифу згідно з Законом України поклали на відповідальність виконавчого комітету. Хоча завжди такі рішення проходили складно. Але управляє усім цим процесом по закону, як завжди, міська рада. І якщо у когось виникають якісь претензії до якихось рішень виконкому, до вирішення доорганізовуються і визначаються саме міською радою, депутатами і міським головою, яких обрало місто відповідно до закону.

Цей розгляд на громадській раді був дуже корисним, і треба це продовжити, тому що оптимізація витрат – це дуже важливе питання. І над цим всім треба разом працювати. Тим більше, якщо далі по всій Україні підніметься вартість електроенергії після закінчення воєнного стану. А електроенергія – це основна складова водопостачання. Буде необхідність знову і знову переживати дуже страшний період, який, на привеликий жаль, ми з вами не минемо. Але треба залишатися однією родиною, однією сім'єю, одним Славутичем».

Олександра ЛАТИШЕВА

Читайте також: Ще раз про тарифи на воду та перевірку їх об’єктивності славутичанами

мрия