Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Володимир Удовиченко про відбудову України, Київщини, Славутича

_dsc6997.jpg

Обласний депутат, Почесний мер Славутича - Володимир Удовиченко на засіданні Громадської ради з розвитку міста, 26 грудня, у понеділок, звітувався про депутатську роботу в Київській облраді.

Обласний депутат, Почесний мер Славутича - Володимир Удовиченко на засіданні Громадської ради з розвитку міста, 26 грудня, у понеділок, звітувався про депутатську роботу в Київській облраді.

Володимир УДОВИЧЕНКО:

"Через воєнну агресію росії, всі програми, що пов’язані з розвитком України, були тимчасово припинені. Всі кошти були направлені на оборону країни.

Але в умовах війни, завдяки спільній співпраці депутатського корпусу Київської облради, фракції «Слуга народу» (Удовиченко є заступником керівника фракції в обласній раді), Київської обласної військової адміністрації, розглянуто і затверджено Програму соціально-економічного та культурного розвитку Київської області на 2023 рік.

Треба чесно сказати, що це кошти американського народу. Бо у нас своїх коштів не має. У нас є лише половина бюджету. Половина бюджету наших коштів є, і вони, безумовно, всі йдуть на військову оборону, а інша - дякуючи американському народу, піде на відбудову України, в тому числі й Київщини.

Ми бачимо, що вже сьогодні йде відродження пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури, вирішуються питання соціального, медичного напрямків. Вдалося збільшити в бюджеті до 200 млн грн на відбудову приватного сектору, 136 млн грн – на відбудову 8 освітніх закладів, лікарні і двох комунальних підприємств; дуже важливо – 933 млн грн піде виключно на медичну галузь (заробітна плата лікарів, утримання закладів).

Але весь час у конгресі США піднімається питання про аудит. Призначення генерального секретаря, який буде контролювати, куди йдуть кошти, виділені на допомогу. Американці бояться розкрадання цих коштів. Адже це велика сума.

 

 

Децентралізація

Як секретар комісії облради з питань місцевого самоврядування, адмінтерустрою і децентралізації держуправління, я всі ці роки займався питанням децентралізації.

У нас на Київщині 68 ОТГ. Це дуже гарний початок, але не завершений. Ми максимально скоротили райони , із 24 районів залишили 8.

Децентралізація, коли народ контролює все через місцевих депутатів. Це процес, який нам потрібно пройти. Адже це унікальна можливість людей впливати на владу і ставити першими свої інтереси – людей, громади, а не окремих осіб.

Через війну нам НЕ вдалося пролобіювати зміни до Конституції України. Але зараз цей процес знову почав відроджуватися, і я, як секретар  цієї комісії, на останньому засіданні вніс пропозицію, щоб найближчим часом повернутися до цього питання.

Фінансова допомога

Завдяки облраді депутати можуть надавати фінансову допомогу людям, які це потребують.

 

 

19 грудня ми були в Центрі комплексної реабілітації «Благодар», де директорка Ганна Лутченко дякувала, що в такий складний час ми продовжуємо допомагати дітям і родинам, де є особи з інвалідністю. Це так складно, але вони пам’ятають і дякують. Така можливість є і в наступному році.

 

 

Я не претендую на абсолютну справедливість, це дуже складно. Але мої помічники Тетяна Леонідівна Щербина і Галина Едуардівна Муляр допомагають мені у питанні підбору людей, яким це максимально важливо і по можливості надаємо їм допомогу, в першу чергу там, де є потреба в лікуванні.

Плани великі. Якщо буде допомога наших американських партнерів, то нам вдасться розпочати відновлювальні роботи уже в 2023 році і в Україні, і в Київській області.

По Київщині є багато питань і по приватному сектору, і по такому.

 

 

«За гроші для ЧАЕС будемо боротись!»

Наразі наша головна проблема – це 248 млн грн, які треба додати до бюджету Чорнобильської АЕС. Тому за гроші для ЧАЕС будемо боротись. Ще є наші кошти в НАЕК «Енергоатом», будемо намагатися їх повернути ЧАЕС.

Також є важливим призначення на посаду генерального директора – це питання на порядку денному.

Ну, і практично відновлена робота Громадської ради з розвитку міста. Але хотілося б залучати до роботи більше молоді.

 

 

Про «Клуб мерів» та ініціативу американських партнерів щодо відновлення України

У 2005 році завдяки успішній реалізації програми «Партнерство громад - Україна-США» та за ініціативи мера Чікаго, ми створили клуб мерів. Суть була в тому, що для мерів клубу не потрібне відповідне рішення рад. Вони могли діяти самостійно.

Тоді мене обрали президентом «Клубу мерів», спочатку на два роки. Але вже 2022 рік, а я продовжую бути президентом.

Вийшли на мене американські партнери з асоціації  Rebuild Ukraine, які почали працювати від департаментів США над відновленням України. Ми зробили своє гасло «Відновлення України через відновлення міст і громад». І вони почали активно збирати кошти. Уже є великі кошти, і їх потрібно реалізовувати в Україні. Треба механізм – бо вони бояться корупції в Україні. Тому вони ставлять умови, що потрібно   пройти навчання, сертифікацію, виконати ці умови.                                                                                          

Вони також вийшли на нову програму призначення від себе офіцерів мерів. Для цього будуть відбирати кращих випускників університетів, яких і призначатимуть офіцерами мерів. Тобто американський представник буде слідкувати за тим, як витрачаються кошти і яка допомога надається людям.                                                   

Звісно, я погодився і запропонував відпрацювати «Кодекс етики» для мерів, які візьмуть участь у цій програмі, щоб максимально запобігти корупційним діям. А порушників відразу виганяти  і з «Клубу мерів», і з цієї програми.  

                                                                                                                                                                                             

Відбір проєктів для відновлення України                                                   

І ось уже почався процес відбору проєктів, дуже складний процес. Паралельно буде  йти процес навчання мерів і представників департаментів США. А 15-16 лютого 2023 року у Варшаві відбудеться виставка, де будуть презентовані усі проєкти щодо відродження України. Вона проходитиме за участі «Клубу мерів», партнерів Rebuild Ukraine та американських донорів – міст, які будуть збирати кошти для реалізації цих проєктів. Зараз іде підготовка до цієї події. Вони хочуть самі відбирати проєкти для реалізації.

 

 

Уже підписаний меморандум про взаємодію між мною (президентом «Клубу мерів») і Rebuild Ukraine, також угода про участь у цій виставці. Є ще одна угода про співпрацю, науковий досвід та та стратегічне партнерство між «Клубом мерів», Rebuild Ukraine та Українською технологічною академією.                                                                          (Володимир Удовиченко - академік двох академій: Української екологічної та Української муніципальної. Лауреат двох премій Державної - в галузі науки і техніки та премії ім. Вернадського, в екологічній галузі (відстоював Славутич, коли місто хотіли виселяти)).

Rebuild Ukraine хочуть реалізувати в Україні свої проєкти. Серед них – кілька індустріальних парків, де буде включено все і для дітей, і для дорослих, і житло і т.д. Містечко – рай. Я про це мріяв і хотів, щоб у нас таке містечко побудувала Novarka, але вони відмовились. Тепер буду знову мріяти, можливо, тепер мрія здійсниться.                

Я вніс пропозицію щодо оновлення кадрів у «Клубі мерів» і запропонував дві кандидатури на посади віце-президентів – Володимира Чорткова і Юрія Фомічева. 

                                                                                                

Про проєкти, які презентує Славутич                                                                                    Також  я лобіюю інтереси Славутича. На виставці у Варшаві буде презентовано три наших проєкти.                                                  

Перший - створення у Славутичі Всеукраїнського комплексного реабілітаційного центру. Такі центри потрібні будуть у кожному регіоні. Але один повинен бути загальний – Всеукраїнський. У нас для цього є всі умови. Приміщення є, потрібно його гарненько відремонтувати  і наситити сучасним обладнанням. Для реабілітації людей потрібен індивідуальний підхід, саме це дасть гарний результат.

 

 

Всеукраїнський центр треба створювати за участі Міністерства ветеранів і соціальної політики. Цей проєкт ми уже передали для відбору. 

 Другий проєкт – теж моя пропозиція – це створення у Славутичі Міжнародного університету. Мій план простий. У них кожен університет має величезний бюджет для того, щоб вони залучали до навчання кращих студентів з будь-яких куточків світу.  Лише Піттсбургський університет має для цього мільярд доларів.   

 

 

Кажу, ваш такий університет і наш КПІ, а в Славутичі є Центр вищої освіти, над реанімацією якого працюють Микола Піхтар та Юрій Фомічев.

Так буде створено Міжнародний університет, випускники якого будуть отримувати сертифікати міжнародного значення, які будуть сприйматися як Гарвард і Оксфорд, так і Славутич.      

 

 

І третій проєкт стосується переселенців. Недобудований готель, що біля «АТБ», добудувати і віддати людям. Шикарний будинок на 300 квартир, а на першому поверсі - унікальна конференц-зала.   

 

У лютому ці проєкти уже візьмуть участь у виставці-відборі у Варшаві. Потім делегація приїде до України, побуває у різних регіонах  і розпочнеться реалізація цих проєктів у рамках відбудови України.                                                                                                          Вони кажуть, що на папері вже є трильйон доларів. Уявляєте, які це кошти! Це не державні кошти, а від американських капіталістів. Реалізація проєктів і вкладення фінансів буде чітко контролюватися за їхньої участі.

Відбудуємо Україну разом!"                                                                    

Узагальнила - Олександра ЛАТИШЕВА, редактор стрічки новин slavutych.info

Фото: Вадим ІВКІН та з відкритих джерел