Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЗУПИНІТЬ ТОПОНІМІЧНУ І КУЛЬТУРНУ КАТАСТРОФУ!

279222378_3216424708601577_6329178299549059061_n.jpg

Дорогі друзі, шановні колеги! Останніми днями до мене звертаються десятки шокованих киян, які питають: Чи правда, що Київрада збирається перейменувати проспекти Бажана і Тичини? Чи правда, що у Києві валять вулиці українського дитячого письменника Трублаїні та одного з перших теоретиків космонавтики українця Миколи Кибальчича? Чи правда, що киянам пропонують придумати нові назви для понад 400 вулиць за 5 днів?

Дорогі друзі, шановні колеги! Останніми днями до мене звертаються десятки шокованих киян, які питають: Чи правда, що Київрада збирається перейменувати проспекти Бажана і Тичини? Чи правда, що у Києві валять вулиці українського дитячого письменника Трублаїні та одного з перших теоретиків космонавтики українця Миколи Кибальчича? Чи правда, що киянам пропонують придумати нові назви для понад 400 вулиць за 5 днів?

На жаль, це правда. Як і те, що Комісія з найменувань, як єдиний міський експертний орган, повністю усунута від цього процесу.

Як член київської Комісії з питань найменувань я довго мовчав і майже не давав ніяких публічних оцінок у надії достукатися до тих, хто приймає рішення. Сподівався, що аргументи, логіка і здоровий глузд переможуть емоції і прагнення до політичного хайпу. Але, на жаль, нинішній процес перейменувань вулиць та інших об’єктів міста Києва перетворився у фарс, божевілля і матиме наслідком культурну катастрофу для мого рідного міста 🤷‍♂️

Напад путінської росії на Україну природньо посилив бажання українців позбутися так званих колоніальних маркерів у топоніміці наших міст. Практично на кожному кроці нам обіцяли експертну дискусію – “дискусія за участі експертів буде забезпечена”, “будь-які пропозиції перейменувань обов’язково мають проходити фахову експертизу" казали вони.

Натомість, запроваджена Київрадою 15 квітня так звана “спецпроцедура" з перейменування вулиць та інших об’єктів міста ВИЛУЧИЛА Комісію з найменувань з процесу і запропонувала мешканцям міста максимально непрозорий, незрозумілий і позбавлений будь-яких критеріїв підхід до змін назв наших вулиць у стилі більшовизму зразка 1920-х років – по швидкому, без розбору, без дискусії “зачистити” так звані “ворожі назви". При цьому хто визначає ці “ворожі назви" – невідомо. За якими принципами визначатимуться нові назви – невідомо. Яким чином і хто у цьому процесі враховуватиме міські традиції, історичне і культурне середовище міста – невідомо.

❗️Ми з колегами попереджали про ці наслідки, загрози і цілий комплекс практичних проблем – але нас ніхто не хотів слухати. Ми розробили пропозиції змін до чинного Порядку найменувань у місті Києві, щоб зробити працю Комісії з найменувань ефективнішою та суттєво скоротити терміни традиційного електронного громадського обговорення. Усе заради того, щоб створити можливість якомога скоріше у колі фахівців опрацювати ідеї киян щодо нових назв вулиць міста. Але наші пропозиції і досі лежать у Київській міській раді.

Натомість, запущена міською радою “спецпроцедура" вже перетворилася у гру в наперстки: лише за вчорашній (перший) день процесу так званого “великого перейменування" файл із переліком запропонованих до ліквідації назв вулиць на сайті КМР замінювався ТРИЧІ. Таким чином, кількість об’єктів, запропонованих до негайного перейменування зросла спочатку з 279 до 299, а під вечір 25 квітня – до 467. І це ми ще не знаємо, чи це фінал, чи ні 🤡

При цьому, для подачі пропозицій на 467 (!!!) об’єктів кияни мають разом із сьогоднішнім аж цілих 5 днів, що є чистою профанацією і абсурдом, бо виробити якісні пропозиції у таких умовах і за такий час неможливо. Напевно невідомі укладачі вважають, що перейменування вулиць – це те саме, що нарізати ковбасу. Але це не так.

Але і це все – лише квіточки. Якщо ви подивитесь на список “ворожих назв", опублікований на сайті КМР (посиланнячко у коментарях), то будете вражені глибиною інтелектуальної деградації і невігластва, які нам усім пропонують. Наприклад, киянам пропонують перейменувати:

👉 проспект Миколи Бажана – української наукової та літературної глиби ХХ століття, який своїм авторитетом врятував від комуністичної номенклатури та репресій безліч українських діячів культури

👉 проспект Павла Тичини – класика української літератури, одного з найвидатніших українських поетів ХХ століття

👉 Пропонують нам перейменувати і вулицю Олексія Береста – звичайного солдата-червоноармійця, українця, який підняв так званий “Прапор Перемоги" над Рейхстагом у 1945 році. Спочатку його пам'ять затерла радянська система, бо українці не мали бути головними героями у міфі про “радянську перемогу", а тепер його ім’я пропонує ліквідувати Київрада. До речі, це той самий Берест, якому дав звання Героя України Віктор Ющенко. Як Вам таке, Вікторе Андрійовичу?

👉 Пропонує Київрада перейменувати і вулицю українського композитора Костянтина Данькевича. Як Вам таке, Андрій Лягущенко?

👉 Також ідуть під ліквідацію і імена поетів Василя Еллана-Блакитного та Леоніда Первомайського. Було б цікаво почути з цього приводу думку шанованого Ivan Malkovych

👉 Цікавою є і пропозиція Київради перейменувати вулицю імені казахського національного поета Жамбила Жабаєва, якого свого часу увічнили у Києві на прохання посольства Казахстану. Віталій Кличко, чи Ви в курсі, що Ваші підлеглі підводять Вас під міжнародний скандал за участі країни, яка надає Україні гуманітарну допомогу і від початку війни відмовилась підтримувати російську позицію у цьому конфлікті?

❗️Отже, список, винесений невідомо-ким нині на перейменування у Києві за “спецпроцедурою” є критично неякісним, шкідливим, необґрунтованим, невмотивованим, антинауковим, укладеним з порушеннями національного законодавства у сфері національної пам’яті.

⛔️🚫 Наслідками перейменування цього переліку об’єктів стане масштабний, непоправний удар по сформованому історичному і культурному середовищу міста Києва, його локальній історичній пам’яті та ідентичності, деформація міського символічного простору. А ще – судячи з відгуків багатьох киян, які мені вже довелось почути – наслідками будуть і позови до суду на рішення Київради, як тільки робота судової системи нормалізується після війни. Одне тут є добре: у юристів Київради буде дуже багато роботи! 🥳

Звертаюсь до міського голови Віталій Кличко та секретаря Київради Володимир Бондаренко: будь ласка, зупиніть це божевілля! Поверніть процес у здорове русло, забезпечте експертну дискусію заради загального блага. Не дайте спотворити символічне середовище Києва!

Прошу втручання у цю катастрофічну ситуацію Міністра культури України Олександр Ткаченко. Пане Олександре, я добре знаю, які задачі зараз стоять перед Вами, але змушений просити про допомогу. Ви поважаєте киян. Зупиніть цю наругу над культурним середовищем нашого міста, допоможіть нормалізувати процес топонімічних змін і спрямувати його у цивілізоване русло!

Звертають до голови УІНП Anton Drobovych а також до Володимир Тиліщак: не допустіть цього новітнього більшовизму! Який сенс було проходити декомунізацію, якщо зараз нам пропонують без дискусії, без обговорення замість чорно-білої комуністичної картини світу директивно насадити таку ж чорно-білу картину, але на жовто-блакитний манер?

Я прошу втрутитись народних депутатів Anna Bondar, Дмитро Гурін, Dmytro Natalukha, Nikita Poturaev, Andrii Osadchuk, Альона Шкрум, Volodymyr Viatrovych, Mykola Kniazhytsky Друзі і колеги, я розумію, що відволікаю Вас від значно важливіших справ. Але ви любите Київ і багато для нього робите або зробили раніше. Допоможіть зупинити цю локальну культурну катастрофу!

Звертаюсь до міського голови Львова Андрій Садовий. Пане Андрію, Львів і для мене, і для багатьох киян завжди був зразком і прикладом гармонійного топонімічного і символічного середовища. Мені добре відомо яким чином вибудовувався цей гармонійний простір. Будь ласка, проконсультуйте міську владу Києва щодо того як виглядає цивілізований процес топонімічних змін!

Я звертаюсь до відомих громадських діячів, дослідників, публічних інтелектуалів, шанувальників Києва Владислава Осьмак, Михаил Кальницкий, Elena Nasyrova, Короб Антон, Ганна Путова, Angela Savchenko, Вахтанг Кіпіані, Orysia Demska, Vitaliy Selyk, Anna Danylenko, Станислав Цалик, Oleksandr Alfyorov, Vladlen Maraiev, Павло Островський, Богдана Мурашова, Григорий Мельничук, Yevhen Hlibovytsky, Наталка Фіцич не дайте замовчати це жахіття і фестиваль невігластва!

Я звертаюсь до депутатів Київради Victoria Mukha, Володимир Андрусишин, Константин Богатов, Ігор Хацевич, Dinara Habibullaieva, Юлія Ярмоленко, Прокопів Володимир, Вадим Васильчук, Саша Супрун, Sergiy Taran, Dmitriy Belotserkovets, Gregory Malenko, Zhenya Kuleba, Ксенія Семенова, Денис Москаль ви маєте можливість вплинути на ситуацію! Зупиніть цей абсурд і профанацію! Потрібно терміново спрямувати процес у фахове русло поки ще не пізно!

Хочу сказати насамкінець: я не можу виключати того, що за підсумком цього допису мене виключать з Комісії з найменувань. Але мовчати я не можу і не буду. Батьки вчили мене, що зло треба називати злом. А якщо ти толеруєш зло, то і сам стаєш його співучасником. Я досліджував історію топоніміки Києва зі шкільної лави, і буду це робити далі незалежно від обставин, а також відстоювати основні принципи, за якими мають відбуватись будь-які перейменування чи найменування у місті.

Дякую за увагу!

Картинка: Франсіско-Хосе де Гоя, “Сон розуму народжує чудовиськ"