Завантаження ...

“Довго думати не радимо”: що чекає на тих українців, які не встигнуть обрати свого лікаря

Визначитися з тим, у якого сімейного лікаря або терапевта обслуговуватися, українці офіційно зможуть вже з 1 квітня. Довго думати не радимо: докторів в амбулаторіях не вистачає, а тому всіх, хто зволікав, розподілять між їх менш популярними колегами. Нагадаємо, медреформа, що...

 
Визначитися з тим, у якого сімейного лікаря або терапевта обслуговуватися, українці офіційно зможуть вже з 1 квітня.

Довго думати не радимо: докторів в амбулаторіях не вистачає, а тому всіх, хто зволікав, розподілять між їх менш популярними колегами. Нагадаємо, медреформа, що стартувала в Україні, йде за трьома напрямками. Перше – це реформування первинного рівня медичної допомоги (амбулаторії та центри первинної медико-санітарної допомоги).

По містах країни амбулаторії та лікарні постійно поповнюються новою технікою, проводяться ремонти та навчається персонал. Населення обізнане щодо питань реформування галузі, а також знає, які кроки необхідно виконати, аби підписати декларацію з сімейними лікарями.

На це зараз в кожному місті України, за словами начальника міського відділу охорони здоров'я Лариси Саприкіної, кинуті всі сили. – "Ми займаємося укомплектуванням 16 міських амбулаторій. На жаль, сімейних лікарів у нас недостатньо. У ЦПМСП № 1 укомплектованість ними на рівні 46%, в ЦПМСП № 2 – на рівні 60%. Приписну кампанію (укладання договорів меду лікарями і пацієнтами) потрібно починати вже з 1 квітня. Але говорити про те, що на всіх пацієнтів не вистачить лікарів, неправильно."

"Ми провели розрахунки і очевидно, що по дві тисячі пацієнтів вони наберуть. Інша справа, яких лікарів люди будуть хотіти, тому що всі розуміють: ті, хто не встиг, будуть спрямовані до непопулярних докторів", – каже Лариса Олександрівна.

"Допоможе в цьому грант від Світового банку, який виграли мелітопольські ЦПМСП. Крім меблів, найближчим часом від інвестора вони повинні отримати 72 комп'ютера. – Цієї техніки нам вистачить, щоб забезпечити кожного лікаря. Інша справа, що більшість наших сімейних лікарів і терапевтів – люди пенсійного віку. Їм з комп'ютерами працювати важко і це велика проблема. Зараз наше завдання – максимально оповістити населення про старт приписної кампанії. Ми вже надрукували буклети з переліком всіх лікарів, які будемо роздавати пацієнтам.

Але в МОЗ нас заспокоюють: навіть якщо до кінця року не всі будуть приписані до лікарів, медична субвенція на тих пацієнтів, які не визначаться з вибором лікаря, поки буде надходити," – каже Лариса Саприкіна.

Відзначимо, що центри первинної медико-санітарної допомоги також чекає паперова тяганина. Щоб вони могли працювати з Національною службою здоров'я і отримувати від неї фінансування, з комунальних установ ЦПМСП повинні стати комунальними некомерційними підприємствами. Цей процес запускається з березня.

Також розглядається варіант розширення мереж амбулаторій, щоб вони стали ближче до пацієнтів і їм було максимально зручно ходити до лікаря.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия