Завантаження ...

100 тисяч обшуків: Верховна Рада повинна зупинити свавілля силовиків

Український бізнес знищують повальними перевірками. Утім, урядовий законопроект, у разі його ухвалення парламентом, має поставити хрест на ганебному явищі "маски-шоу". Верховна Рада з третього разу все ж зуміла проголосувати за включення до порядку денного надзвичайно важливого...

 

Український бізнес знищують повальними перевірками. Утім, урядовий законопроект, у разі його ухвалення парламентом, має поставити хрест на ганебному явищі "маски-шоу"

Верховна Рада з третього разу все ж зуміла проголосувати за включення до порядку денного надзвичайно важливого урядового законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування" (№7275). Цей документ вже охрестили "Маски-шоу стоп!". Не буде перебільшенням сказати, що на ухвалення цього закону з нетерпінням очікує весь український бізнес. Утім, є в нього і впливові опоненти. Йдеться про всі без виключення силові органи, які звикли "доїти" підприємців за рахунок неправомірних обшуків.

Статистика вражає: згідно з офіційними даними, кількість силових перевірок суб'єктів підприємницької діяльності зростає з кожним роком - в 2014 році було 67 тис клопотань про проведення обшуків, в 2015 році – вже 75,1 тис. Минулого року - 94,7 тис. Лише за перше півріччя 2017 року провели 59 тис "масок-шоу". То ж Україна цього року знову йде на антирекорд.

Минулої середи на засіданні уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав цю статистику "епідемією" і висловився за припинення подібної практики. У підсумку, урядом в той же день був поданий відповідний документ, у якому запропонував визнати неприпустимими докази, отримані під час виконання постанови про обшук, винесеного без технічної фіксації - відео- або звукофуксаціі. Також у разі ухвалення закону неприпустимими будуть визнані докази, отримані під час обшуку, де не було адвоката. Більше того, у законі передбачена заборона на вилучення оригіналів документів і серверів, а також забороняється повторно порушувати закриті кримінальні провадження.

 

Окремо посилюється відповідальність силовиків. Для цього пропонується створити комісію, яка перевірятиме факти порушень, вчинених правоохоронцями. До її складу мають увійти представники органів державної влади, правозахисних організацій, громадських об'єднань в сфері захисту підприємницької діяльності. Водночас, особи, проти яких порушені провадження, зможуть оскаржити бездіяльність слідчого і внести клопотання про застосування розумних строків провадження, адже силовики полюбляють тримати бізнесменів на гачку якомога довше, аби вибивати з них гроші.

Про серйозність цієї проблеми свідчить той факт, що всі бізнес-асоціації вже підтримали законопроект прем'єр-міністра Володимира Гройсмана "Маски-шоу стоп". Ппозитивно оцінили ініціативу уряду в Transparency International. Законопроект також підтримали "єврооптимісти". За словами Сергія Лещенка, нинішні повноваження силовиків з проведення обшуків і вилучення техніки не тільки вбивають мотивацію займатися бізнесом і позбавляють підприємців оборотних коштів, а й відбирають в українських громадян робочі місця. "До мене чи не кожен день звертаються підприємці, які розповідають, як правоохоронці вилучають у них сервери, комп'ютери, заарештовують рахунки, відбирають печатки і блокують діяльність підприємства на місяці вперед", - сказав він. За словами депутата, найбільше скарг від підприємців звучить на адресу Служби безпеки України. "В результаті ця кримінальна справа закривається за відсутністю складу злочину, але під час розслідування відбувається банальний рекет, коли від підприємця вимагають гроші", - сказав Лещенко. Позитивно урядову ініціативу оцінив і Юрій Дерев'янко, який наголосив на необхідності вирішення цієї болючої проблеми.

Утім, "силовики" руками лояльних до себе депутатів явно розраховують на те, щоб якщо не провалити ухвалення цього закону, то хоча б максимально загальмувати процес. Утім, під час голосування за внесення "Маски-шоу стоп!" до порядку денного його не підтримала лише фракція "Самопомочі". Це свідчить про те, що у урядового законопроекту є всі шанси на успіх.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия