Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу, День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня – День боротьби за права кримськотатарського народу, День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу фото

18 травня 1944 року радянська влада розпочала примусову депортацію корінного народу Криму – кримських татар – з їхньої єдиної Батьківщини. Майже 200 тисяч корінного населення півострова були вивезені на спецпоселення до Узбекистану або до ГУЛАГу. Це призвело до величезних людських втрат, страждань і руйнувань для кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар – один із найпоказовіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. 70 років потому татари знову зіштовхнулися з порушеннями прав людини, репресіями та обмеженнями свободи з боку росії.

«Сьогодні всім світом вшановуємо пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу, який чинила радянська влада під час Другої світової війни. Як і 79 років тому, росія – правонаступниця радянського союзу – продовжує свою політику придушення національної ідентичності кримських татар. Репресії, обмеження прав і свободи людей – з цим зіштовхуються корінні жителі Криму на рідній землі. Наша сила – в єдності. Ми повернемо всі території, що захопив ворог. Синьо-жовтий прапор замайорить і в Криму. А з ним на півострів повернемо і свободу, і волю, і права людей», – наголосив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: