Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вирок російському журналісту викликав шквал міжнародного обурення (ВІДЕО)

Вирок російському журналісту викликав шквал міжнародного обурення (ВІДЕО) фото

Журналіст Володимир Кара-Мурза, який має подвійне російсько-британське громадянство і є одним із найзатятіших критиків Кремля, був засуджений московським судом до 25 років позбавлення волі за державну зраду та інші правопорушення, що викликало міжнародний резонанс із закликами до його негайного звільнення.

Московський міський суд, переповнений репортерами, дипломатами та прихильниками, виніс свій вердикт у цій справі 17 квітня.

"Цей вирок показує, що вони так бояться його і так ненавидять за його послідовність, за мужність, за дивовижну хоробрість", — сказала дружина журналіста Євгенія Кара-Мурза.

Уряд Великої Британії негайно засудив вирок — одне з найсуворіших на сьогодні покарань щодо росіянина, який виступав проти війни Кремля в Україні, заявивши, що справа проти 41-річного батька трьох дітей була "політично мотивованою".

Глава ООН з прав людини Волкер Турк закликав Росію звільнити Кара-Мурзу "без зволікання". Європейський Союз також засудив вирок.

"Сьогоднішнє обурливо суворе рішення суду ще раз ясно демонструє політичне зловживання судовою системою з метою тиску на активістів, правозахисників і будь-які голоси, які виступають проти незаконної агресивної війни Росії проти України", — йдеться в заяві глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля.

Олексій Навальний, який отримав тривалий тюремний термін за сфабрикованими звинуваченнями в помсту за виступи проти президента Володимира Путіна і його політики, назвав вирок "незаконним, безсоромним і просто фашистським".

У своїй останній заяві в суді 10 квітня Кара-Мурза, якого Amnesty International назвала "в'язнем сумління", сказав, що рівень непрозорості звинувачень проти нього перевершує суди над радянськими дисидентами у 1960-х і 70-х роках. А слова, використані проти нього, нагадують 1930-ті роки, коли радянських громадян заарештовували за сфабрикованими звинуваченнями та влаштовували показові процеси.

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: