Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мобільному телефону - 50! Винахід належить американському інженеру українського походження

Мобільному телефону - 50! Винахід належить американському інженеру українського походження фото

Пів століття тому, 3 квітня 1973 року, відбувся перший дзвінок з мобільного телефону. А завдячуємо ми цим винаходом та зручністю сучасного спілкування з допомогою мобільних американському інженеру єврейського походження МАРТІНУ КУПЕРУ.

Його батьки були емігрантами з-під Києва, з Ірпеня. Саме вони змалку зацікавили сина інженерією і завдяки їм Мартін зрештою отримав диплом магістра Іллінойського інституту технологій.

У 1954 р. йому вдалося влаштуватися на роботу у компанію Motorola - тоді малопомітну телекомунікаційну компанію. Монополістом у той час була фірма AT&T, яка повністю забезпечувала країну телефонним зв'язком. Цій компанії вдалося зробити те, що здавалося неможливим – перенести телефони в автомобілі. Це устаткування важило 15 кг, однак сам факт того, що можна їхати в автівці і спілкуватися, вражала.

Тим часом в маловідомій компанії Motorola розуміли, що такі телефони все-одно обмежують людину, прив'язуючи до певного місця. Одного дня керівництво фірми зібрало інженерів у своєму кабінеті і заявило, що чекає від них інноваційних рішень. Мартін Купер взявся за це завдання і менше, ніж за 2 місяці на столі його боса з'явився перший прототип мобілки - завдовжки 25 см і вагою понад кілограм, а заряду акумулятора вистачало аж на 20 хвилин. А головне - відтепер змінилася концепція телефонного дзвінка, адже можна було дзвонити конкретній людині, а не в конкретне місце.

Тепер залишалось лише ефектно презентувати розробку, адже значення вдалої реклами вже тоді було величезним. І знову за це завдання взявся сам Купер.

3 квітня 1973 р., взявши свій мобільний, Мартін Купер вийшов у центр Мангеттена, запросивши туди журналістів та фотографів. Це була перша мобільна телефонна розмова.

Диво-пристрій одразу захотіли побачити в Білому домі. Мартін Купер заснував власну компанію і став мільйонером. Звичайним людям довелося чекати ще 10 років, доки новинка стала доступною і їм. Хоча й тоді дозволити собі мобільний могли лише багатії. Він коштував 3500 доларів і за ці гроші можна було купити автомобіль. Але на той час Motorola зменшила вагу телефона до 800 г.

На історичній батьківщині винахідника мобільного мобільний зв'язок з'явився ще через десятиліття - 1 липня 1993 року, коли тодішній президент Л.Кравчук поспілкувався з послом України в Німеччині.

Сьогодні понад 90-річний Мартін Купер - член Національної інженерної академії США та співзасновник низки успішних компаній зв'язку разом зі своєю дружиною та діловою партнеркою Арлін Гарріс, яка теж є винахідницею.

Цікаво, що з нагоди 50-річчя першого мобільного телефону Мартін Купер поспілкувався з українцями - ліцеїстами з Ірпеня та студентами з Києва. Відеозв'язок організували керівник видавництва «Саміт-книга» Іван Степурін та голова UkraineIS, автор книг з освіти та інновацій Сергій Вакарін. У зустрічі взяла участь і дружина Купера Арлін.

Мартін Купер через показав свій винахід та пригадав, як 3 квітня 1973 року здійснив перший дзвінок по ньому. До слова, книгу про цей винахід планується видати українською мовою. Окрему увагу винахідник приділив своїм думкам про Україну, особливо Київщину та Ірпінь, зруйновані рік тому окупантами. Купер зазначив, що ставиться до України як землі своїх батьків і гостро співчуває через напад росії та війну, а також, що він радий можливості допомогти країні свого походження.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: