Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Хто зможе вступити до ВНЗ за кошти держбюджету?

Хто зможе вступити до ВНЗ за кошти держбюджету? фото

В цьому році кількість охочий вступити до вищих навчальних закладів України зросте на пів відсотка. Це приблизно 229 тисяч людей. До коледжів і професійних технічних училищ вступить не набагато більше — приблизно 381 тисяча абітурієнтів. Про це заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.

"Ми розраховуємо в цьому році на зростання кількості абітурієнтів на 0,55% — це об'єктивна демографічна тенденція. Кількість приблизно 229 тисяч людей. Це ті діти, які будуть мати право вступати до закладів вищої, фахової, передвищої освіти. Якщо окремо про випускників з 9 класу, то там також невелике зростання — 0,33%, приблизно 381 тисячі випускників", — сказав заступник міністра освіти.

За його словами Міносвіти подало пропозиції до Кабміну щодо кількості бюджетних місць у навчальних закладах на цей рік.

"Постанова уряду про затвердження державного замовлення (кількість бюджетних місць - ред.), проект подає Мінекономіки в залежності від ситуації на ринку праці. Воно коригує наші пропозиції, пропозиції Міністерства охорони здоров'я і Мінкульту. На сьогодні ми подали свої пропозиції до цієї постанови", — каже Андрій Вітренко.

Посадовець зауважив, що на "фахового молодшого бакалавра розраховано приблизно 35 тисяч бюджетних місць, на бакалавра — приблизно 77 тисяч місць денної форми навчання і близько 9 тисяч заочної форми навчання".

"Окремо на базі повної загальної середньої освіти — це медичні спеціальності, яких в системі МОН приблизно 1,5 тисячі, на базі магістра — приблизно 30 тисяч осіб", — сказав Андрій Вітренко.

Він зазначив, що 30-40% будуть вчитися коштом державного замовлення. І додав, що "кількість пільговиків минулого року зросла".

"Діти захисників та захисниць будуть навчатися за кошти держбюджету. Від спеціальності до спеціальності цифри різні, але в середньому 15-20% дітей — пільгові категорії", — сказав Вітренко.

Окрім цього, каже заступник міністра освіти, відомство подало пропозиції на збільшення держзамовлення на IT-спеціальності, і ті професії, які будуть потрібні для відбудови післявоєнної відбудови України. Йдеться про інженерів, фізиків, хіміків, будівельників, архітекторів та філологів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: