Завантаження ...

Що відомо про висунуту СБУ підозру митрополиту УПЦ (МП) Павлу Лебідю?

Що відомо про висунуту СБУ підозру митрополиту УПЦ (МП) Павлу Лебідю? фото

Служба безпеки України сьогодні 1 квітня вручила підозру наміснику Лаври та митрополиту Української православної церкви (Московського патріархату) Павлу Лебідю. Лебідю вручили підозру за двома статтями кримінального кодексу: розпалювання міжрелігійної ворожнечі (с. 161 ККУ) та поширення матеріалів, які виправдовують російську агресію (ст. 436-2 ККУ).

У СБУ підтвердили вручення підозри та уточнили, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора.

Це підтвердила й ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза.

Лебідь заявив, що "церкву гонять", а "сльози впадуть на тих людей, які роблять ці чвари".

В Українській православній церкві також повідомили, що на 12 годину Павла викликали на допит. Після чого буде вирішуватись питання про обрання міри запобіжного заходу.

О десятій ранку один з працівників поліції діалогу повідомив, що Павло попросив слідчого поїхати на причащання, передає кореспондентка Суспільного.

Станом на 10:30 митрополит повернувся до Лаври, а за годину поїхав на допит в СБУ. Правоохоронці, своєю чергою, завершили обшуки та пішли з території Лаври, після того, як звідти виїхав митрополит Павло (Лебідь), повідомляє кореспондентка Суспільного.

Під Лаврою зібралися близько 50 людей, вони скандували "Дякуємо СБУ". Офіційно СБУ не коментує події та обшуки на території Києво-Печерської лаври.

Станом на 13:00 Митрополиту УПЦ МП Павлу обирають запобіжний захід у Шевченківському районному суді міста Києва, підтвердили Суспільному в пресслужбі Київської обласної прокуратури.

Що відомо про події, пов'язані з храмами Києво-Печерської Лаври

31 грудня закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Українською православною церквою (МП).

Успенський собор і Трапезну церкву на території заповідника "Києво-Печерська лавра", повернули в державу. У відповідь УПЦ (МП) подала позов до суду через відмову використовувати храми Лаври.

З 29 березня з УПЦ МП розривають договір про оренду Нижньої Лаври. Намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП, що займає частину Лаври, заявив про відмову звільняти приміщення.

Народні депутати звернулися до СБУ з проханням прослідкувати, аби з Лаври не зникли мощі та ікони.

21 березня в Києво-Печерській лаврі закрили вхід у ближні печери з мощами святих. Там почала роботу комісія, яка визначить, чи збережені музейні експонати.

29 березня сплив договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. У цей день на її території представники УПЦ МП провели молебень.

30 березня на території Лаври намагалася почати роботу комісія Мінкульту з передачі державі будівель, які були у користуванні УПЦ МП. Утім вхід до одного з корпусів був заблокований вірянами, а саме приміщення зачинене. У п'ятницю, 31 березня, на територію Лаври вдруге прибула комісія Мінкульту. Утім представники церкви та віряни знову не пустили їх до будівлі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия