Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Лівії з полігону зникло 2,5 тонни урану, - Reuters

У Лівії з полігону зникло 2,5 тонни урану, - Reuters фото

Інспектори МАГАТЕ з ядерної безпеки виявили, що з одного з полігонів Лівії безслідно зникло приблизно 2,5 тонни природного урану.

Про це пише Reuters.

Про зникнення у конфіденційній заяві повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі країнам-членам організації. За його словами, на місці зберігання урану не виявлено жодної бочки, також не відомо куди вони поділись.
Як зазначили у МАГАТЕ, уран зник з об'єкта, який більше не контролюється лівійським урядом. Однак перевірка місця зберігання урану була запланована ще на 2022 рік, але через можливу небезпечну ситуацію у Лівії - її перенесли. В результаті, перевірку було проведено 14 березня 2023 року.
«У ході інспекції у вівторок інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії «виявили, що 10 бочок, які містять приблизно 2,5 тонни природного урану у формі UOC (концентрату уранової руди), раніше заявлені (Лівією), не були присутні на місці», - написав Гроссі у заяві.
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі напередодні заявив, що відбулася ротація групи експертів організації на Запорізькій АЕС, яку росіяни затримували понад три тижні.
Раніше Міністерство закордонних справ України опублікувало заяву, у якій рішуче засудило блокування росією ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.
Також повідомлялося, що через російський обстріл 10 лютого було зупинено один з енергоблоків Хмельницької АЕС, Рівненська та Південноукраїнська АЕС знизили виробництво електроенергії.
Уряд Швеції готовий профінансувати місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) за спостереженням за ядерною безпекою в Україні. На це Стокгольм готовий виділити 20 мільйонів шведських крон (майже 2 млн доларів США).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: