Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Розстріл полоненого бійця ЗСУ: що відомо про загиблого?

Розстріл полоненого бійця ЗСУ: що відомо про загиблого? фото

Мережу сколихнуло відео, на якому російські військові розстріляли полоненого бійця ЗСУ. Окупанти вбили українського військового після його слів "Слава Україні!". Українська влада обіцяє знайти вбивць і закликає світову спільноту засудити звірства окупантів. Тим часом до Мережі потрапили перші дані про загиблого та його ім'я.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував страту полоненого.

"Окупанти по-звірячому вбили воїна, який хоробро сказав їм у вічі: "Слава Україні!" Хочу, щоб ми всі разом, у єдності, відповіли на його слова: "Герою слава! Героям слава! Україні слава!" І ми знайдемо вбивць", – пообіцяв він.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що за фактом розстрілу полоненого відкрито кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ – порушення законів і звичаїв війни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана розслідувати розстріл росіянами українського військового. За словами Кулеби, це відео – "ще один доказ, що ця війна є геноцидною".

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відправив відео страти бійця ЗСУ міжнародним партнерам та омбудсманам із різних країн світу. Лубінець наголосив, що мета України, як і всього демократичного світу, – притягнення РФ до відповідальності.

Парламентська фракція "Слуга народу" оголосила, що після встановлення всіх обставин та ідентифікації загиблого направить президенту Володимиру Зеленському звернення з проханням надати воїну звання Героя України (посмертно).

Воєнний злочин окупантів також прокоментував ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко.

"Безумовно, це злочин. Багато є випадків, коли змушують наших військових викрикувати гасло "Слава Росії"... По-своєму можна зрозуміти наших полонених в цьому сенсі. Я думаю, що йому теж це пропонували. Але він залишився Солдатом з великої літери", - заявив Романенко в ефірі всеукраїнського телемарафону.

Що відомо про загиблого

Ім'я загиблого військового остаточно поки невстановлено, озвучена лише попередня версія.

Спочатку Мережею ширилися чутки, що загиблий – військовослужбовець 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців, позивний "Магніт". Згодом ця інформація не підтвердилася. Також з'явилася інформація, що страченого бійця начебто звуть Тимофій Шадура, він зник безвісти в Донецькій області.

©

Згодом 30-та окрема механізована бригада імені Князя Констянтина Острозького повідомила, що, за попередніми даними, загиблим є військовослужбовец бригади Тимофій Шадура. У пресслужбі бригади додали, що військовий вважається зниклим безвісти від 3 лютого 2023 року після бойових дій у районі міста Бахмут.

Видання BBC поспілкувалося з родиною, яка начебто упізнала його. Жінка, яка назвала себе сестрою солдата, сказала: "Мій брат точно міг би так протистояти росіянам. Він ніколи в житті не приховував правди і точно не приховував би цього перед ворогом".

За інформацією ВВС, військовий служив у 30-й бригаді Збройних сил України.

Своєю чергою, журналіст Юрій Бутусов висунув у Facebook іншу версію. За його даними, загиблий - Олександр Мацієвський, солдат 163-го батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО.

Загиблого начебто упізнали бійці 163-го батальйону, а також "сьогодні відвідали мати загиблого воїна у місті Ніжин і отримали підтвердження від його родичів", – пише журналіст.

© facebook/Юрій Бутусов

Фото: facebook/Юрій Бутусов

Ветеран війни з Росією, адвокат Масі Найєм запропонував грошову винагороду за ім'я українського військового, якого розстріляли росіяни.

Путін заохочує військові злочини РФ

Військові злочини російських солдатів в Україні є масовою практикою, оскільки їх заохочує президент Володимир Путін.

Про це розповів російський політолог Андрій Піонтковський в ефірі каналу "Freeдом".

Експерт нагадав, що, зокрема, США офіційно звинувачують російське керівництво у систематичних злочинах проти людяності.

"Але ви ж знаєте, що це одне з відео. Це масова практика таких злочинів і вихваляння – відео російські військові злочинці показують один одному. Все це заохочується на самому верху. Ви ж пам'ятаєте, бригада, яка безчинствувала в Бучі, була урочисто оголошена особливою  – "гвардійською". Путін займається заохоченням таких злочинів", – наголосив він.

За словами Піонтковського, "масовість цих злочинів показує результат останніх 2-3 десятиліть виродження російської нації".

"Імперський фашизм верхів, який мріяв про територіальні прирощування, злився з кримінальним фашизмом низів. Це зайшло настільки далеко, що це не лікується", – наголосив політолог.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: