Завантаження ...

Екотероризм: як росія руйнує екосистему України та Європи

Екотероризм: як росія руйнує екосистему України та Європи фото

Екотероризм, збитки та Зелене відновлення: Міндовкілля взяло участь у дискусії з експертами.

У Києві відбулась панельна дискусія на тему “Екотероризм: як росія руйнує екосистему України та Європи”.

Участь в обговоренні взяли радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, голова ГО “Всеукраїнська екологічна ліга” Тетяна Тимочко, заступник начальника управління-начальник відділу екологічного контролю Управління екологічного контролю та методології Міндовкілля Олександр Ставнійчук, виконавчий директор WWF-Україна Богдан Вихор, екологічна директорка ГО "Save Dnipro" Анастасія Скок та фахівчиня зі сталого землекористування ГО "Екодія" Лоріна Федорова.

Так, з початку повномасштабної війни вже зафіксовано понад 2,3 тис. випадків шкоди довкіллю на суму близько 1,9 трлн гривень.

 “Держекоінспекція зафіксувала уже більше 2303 випадків шкоди, завданої довкіллю. На сьогодні, розрахунки ведуться за чотирма напрямками. Зокрема, сума збитків через забруднення та засмічення земель складає понад 845 млрд грн, атмосферного повітря - 998 млрд грн, водних об’єктів - 56 млрд грн. Загальна сума збитків - близько 1,9 трлн грн”, - зазначив Олександр Ставнійчук.

Через агресію рф під загрозою зникнення опинилися 600 видів тварин та 880 видів рослин. Третина українських земель стала зоною ризикового сільського господарства. З обороту виведено до 40% сільгоспугідь. Ставнійчук додав, що ретельний аналіз наслідків військового вторгнення на природні території України буде можливий лише після закінчення війни та завершення робіт із розмінування.

Як зазначають експерти, розв'язана росією війна в Україні також становить загрозу для Європи. Зокрема, шкідливі хімічні речовини та мікроелементи (наслідки ракетних ударів та пожеж) потраплять у землю та води Європи, а звідти, з продуктами сільського господарства, в організм людини. Крім цього, половина річок у Європі може сильно обміліти у 2024 році, оскільки значна частина водно-болотних ресурсів України вже не виконує своєї регулюючої ролі.

При цьому позитивним є те, що Україна планує своє відновлення за Зеленим планом відбудови з використанням найкращих доступних технологій та практик.

 “Відбудовувати Україну потрібно виключно за “зеленими” стандартами. На цьому постійно наголошують наші міжнародні партнери, і це розуміємо ми. Маємо відбудувати не на тому рівні, який мали до війни, а зробити краще. Зелена відбудова - це використання нових технологій у будівництві підприємств, використанні ґрунтів та іншому. Дуже багато технологічних змін відбудеться. Ті страшні збитки, які завдає росія Україні, є для нас викликом, але одночасно - це можливості для остаточного руйнування радянської структури економіки, яка була нам нав’язана. У цьому є завдання “зеленого” відновлення України”, - підкреслила Тетяна Тимочко.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия