Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

12 років за ґратами за злочини у Ягідному

12 років за ґратами за злочини у Ягідному фото

12 років за ґратами для трьох тувинців, які під час окупації Ягідного стріляли з автоматів у погріб, де ховалися люди. Чернігівський районний суд оголосив перший вирок російським військовим за злочини перед цивільним населенням Ягідного. Це був заочний розгляд справи. Де наразі перебувають підозрювані — невідомо.

На сайті Генпрокуратури оприлюднене повідомлення про підозру. В ній йдеться, що 3 березня, коли російські війська захопили Ягідне, троє тувинців Іван Ооржак, Чаян Чинан та Кежік-оол Шактар-оол увійшли до подвір'я місцевого жителя, знайшли у нього мобільний телефон та почали бити.

 

"Після цього вони підняли його, змусили роздягнутися його при мінусовій температурі. Перевіряли чоловіка на предмет наявності татуювань, спідньої білизни, яка б свідчила про його належність до ЗСУ, або на наявність відбитків від прикладу", — каже прокурор Чернігівської обласної прокуратури Сергій Крупко.

 

Прокурор Чернігівської обласної прокуратури Сергій Крупко. ФОТО: Суспільне Чернігів

 

Після того, як у жителя села знайшли мисливську зброю, всю сім'ю перемістили до підвалу та закрили двері на замок. Там люди без теплого одягу провели близько двох діб. Згодом їх перевели до підвалу школи, у якій утримували до 300 людей.

 

 

Загалом у справі 15 потерпілих. Свою історію вони не захотіли розповідати публічно. Свідчення дали правоохоронцям. Зі слів прокурора Сергія Крупка, ці ж троє російських військовослужбовців були в іще одному будинку. Родина на момент обшуку ховалася у погребі. Там перебувало 11 людей, російські солдати випустили автоматну чергу у підвал.

 
 
"Вони випустили чергу з автоматів, а потім під погрозою розстрілу людей, почали виводити назовні. Деяким жінкам і чоловікам навіть не надали змоги взутися. Вони були жорстоко налаштовані, вже всередині березня до цивільного населення і почали наводити на всіх автомати і погрожувати розстрілом", — говорить прокурор.

 

Жителі села Ягідне. ФОТО: Суспільне Чернігів

 

Російським військовим інкримінували порушення законів і звичаїв війни. Суд визнав винними усіх трьох і призначив їм однакове покарання.

 

"Суд ухвалив Ооржака Івана визнати винним у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 438 кримінального кодексу України та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 років. Строк виконання покарання рахувати з дня його затримання", — говорить суддя Чернігівського районного суду Чернігівської області Олещенко Вікторія.

Суддя Чернігівського районного суду Чернігівської області Олещенко Вікторія. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наразі всі підсудні, за даними прокурора Сергія Крупка, перебувають на території Російської Федерації.

 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: