Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Youtube» українською: якісного контенту стає все більше

«Youtube» українською: якісного контенту стає все більше фото

Після початку широкомасштабного російського вторгнення, після того як окупанти масово знищували у захоплених містах все українське: книжки, пам’ятники, карали за мову, українці стали краще розуміти значення єдиної державної мови України.

Окремим питанням стоїть український «Ютуб», адже до 24 лютого ледве не більшість «трендових» відео, які дивилися українці, були зроблені в Росії або, щонайменше, російською мовою.

Однак останнім часом україномовний «Ютуб» розвивається й якісного україномовного контенту стає все більше. У цьому матеріалі ми спробували підібрати для вас цікаві канали українською, які можна подивитися на початку нового року.

Історія

БПЛА

Україна та Росія часто кардинально по-різному дивляться на історичні процеси. Країна-агресорка заперечує не тільки голодомор 1930-х років, а й саме існування нашого українського народу. Отже, історичні питання вкрай важливі

·«Канал ім. Т. Г. Шевченка». Його заснували та ведуть письменники брати Капранови. Їх підхід відрізняється тим, що про ту чи іншу проблему вони розповідаю ледве не з початку віків. З відеооглядів можна дізнатися хто раніше жив на українських землях та як з’явилися українці. А в одному з останніх відео – «Чому Угорщина На Стороні Росії?» брати розповідають як так вийшло, що фіно-угорський народ опинився у центрі Європи, та чому прем’єр-міністр цієї країни носить на шиї шарф, на якому частина української території позначена як Угорщина.

·«Історія для дорослих». Ведучий каналу Олег Криштопа зазвичай не підбирає політкоректних виразів, саме тому ця історія «для дорослих». Але й теми він бере «без табу». Наприклад, в нещодавньому випуску – «ГОНГАДЗЕГЕЙТ. УБИВСТВО, ЯКЕ ЗМІНИЛО ІСТОРІЮ», він згадував версії вбивства відомого журналіста Георгія Гонґадзе.

·«Історія без міфів».Як кажуть ведучі каналу, тут розповідається про історію України «без прикрас та фальсифікацій». Й цей канал вирізняється саме науковим та ґрунтовним стилем подачі інформації. Але при цьому говорять зазвичай історики «науково-популярно», тож зрозуміти їх зможе кожен.

Науково-популярні

Світлина каналу

·«Твоя підпільна гуманітарка». Ведучий проекту Остап Українець береться за різні (як слідує з назви) гуманітарні теми. Наприклад, дає поради як ефективніше перейти на українську, публікує інтерв’ю з загиблим героєм України Романом Ратушним, розмірковує чому українці вважають Шевченка пророком та висвітлює проблемні теми, розповідаючи про конфлікт навколо Довженко-центру.

·«Клятий раціоналіст». «Презумпція наукового методу» – так описує контент свого каналу автор. Тут розвінчуються антинаукові фейки – наприклад, у відео «Астрологи передбачили ВІЙНУ?!» розповідається про, м’яко кажучи, сумнівну точність цих передбачень.

·«Цікава наука». На каналі перекладають та озвучують недовгі відеоролики на науково-популярну тематику. Є там навіть про вампірів: у відео під назвою «Тяжке життя вампірів» розповідається, які перешкоди доводиться долати природнім кровопивцям, щоб мати можливість харчуватися кров’ю та чому вампіри викликають у науковців захоплення. Хоча крім вампірів є і інші теми: як діють таблетки для абортів чи що викликає апендицит.

Мова та пам’ять

Кіт Мальва, світлина каналу

Кіт Мальва, світлина каналу "ідея олександрівна"

·«Обличчя Незалежності». Канал розпочинався як серія інтерв’ю з українськими дисидентами, які боролися з радянською владою у 1960-80-х роках. Але згодом «Обличчя» стали дещо більшим. Наразі там виходить проект «Стилет чи стилос» – ін.терв’ю з діячами української культури, які у 2022-му стали на захист України зі зброєю у руках, новиннийдайджест «Деколонізація» (огляд новин про дерусифікацію міст України) та розповіді про минуле. Наприклад, про те, як в СРСР забороняли українські колядки.

·«ідея олександрівна» (саме так, з маленьких літер). Авторка розповідає про діалекти української мови (наприклад, одне з останніх відео присвячено відомому, завдяки екс-міністру внутрішніх справ Авакову, слобожанському діалекту), про зниклі звуки української мови та репресії, від яких українська мова страждала.

·«Англійська по-простому!». Якщо українську ви вже знаєте досконало, можна почати вивчати англійську. Вчитель Ростислав з Лондону намагається нестандартно підходити до питань вивчення нової мови, а також розповідає як насправді розмовляють англійською її носії.

Мандрівки

світлина каналу

·«Ukraїner». Спочатку проект відкривав для себе, українців та світу Україну – дослідники їздили по різним куточкам нашої країни та знімали відео про людей та місця. Але після початку широкомасштабної війни проект також змінився. Тут виходять кілька серій: «Деокупація» (про те, як живуть звільнені міста), «Хоробрі міста» (про ті точки України, де зараз точаться бої), «Меми війни» тощо тощо тощо. Загалом, на «Ukraїner’ї» досі є що подивитися.

·«Хащі». Для того, щоб вас зацікавити, гадаю, достатньо буде сказати, що місяць тому на каналі вийшло відео під назвою «Чернігів. Історія блокади міста». Взагалі ж канал до широкомасштабного російського вторгнення показував куточки України, куди зазвичай не заглядають телекамери. Тепер же автори зосередилися на відео про ті місця України, якими вже прокотилася війна.

·«Двоколісні хроніки». Музиканти гурту «Фолькнери» Ярина та Володимир, разом з сином Марком, який народився вже під час подорожей, мандрують світом на велосипедах та знімають про це відео. Як пишуть автори, весь дохід від каналу передається на допомогу ЗСУ.

Кіно та музика

·«Ніна - Україна». Випускниця столичного КПІ, яка працює професоркою у бізнес-школі США, у вільний від роботи час знімає відео, в яких пропонує американцям на вулицях Сполучених штатів, послухати українську музику та сказати, що вони про це думають. (Спойлер) Далеко не всі вгадують українські музичні продукти…

·«Geek Journal». Козак з Запоріжжя на ім’я Тайлер Андерсон робить огляди на фільми та серіали. Вірніше… Раніше саме огляди на кіно були основним наповненням каналу. Але, як й багато хто з нас, канал змінився після 24 лютого 2022-го. Тепер тут збирають кошти на дрони для ЗСУ, роблять огляди новин про те, як Україна йде до перемоги, і… знову ж робляться огляди на фільми.

·«Kolegi Studio!». Актори каналу вже кілька років знімають відеоскетчі під загальним брендом «Наші без Раші»: у них пропонується альтернативний погляд на українську історію – наприклад, щоб сталося, якби Петро Сагайдачний взяв Москву. Після початку широкомасштабної війни актори відкрили новий проект: «Бандеромобіль» – вони збирали кошти на автівки для військових, на яких був зображений найстрашніший жах окупантів – Степан Андрійович Бандера. Автомобілі вже допомагають ЗСУ боронити Україну (один з них автор цього матеріалу бачив у Чернігові). А нещодавно «Наші без Раші» повернулися з циклом «Контрнаступ» – кумедними історіями про те, як росіяни програють українцям.

Навколополітики

Данило Мокрик

·«STERNENKO». Хіба що трохи менше за Степана Бандеру росіяни бояться Сергія Стерненка – активіст з Одеси 24 лютого став на захист України, а, після відбиття наступу на Київ, повернувся до волонтерської діяльності. Й весь цей період він у щоденному режимі записує відео про актуальні події україно-російської війни.

·«MokRec». Журналіст Данило Мокрик розбирає головний «офігів» тижня – новини, які не можуть залишити вас байдужими. А перед Новим роком на каналі вийшов цикл «Засудити Росію», де розповідається чи можуть українці подавати скарги на окупантів до Європейського суду з прав людини, та що треба зробити, щоб міжнародна Феміда визнала росіян винними.

·«Зупини Лося». Взагалі Костянтин Андріюк – спортивний журналіст. А до широкомасштабної війни його проект займався тими водіями, які принципово паркувалися не за правилами, створюючи небезпеку на дорогах. З лютого на каналі виходять відео про росіян та україно-російську війну: як окупанти радіють тому, що залишили в Україні власні руки, як зупиняють фанатів Путіна у Молдові чи Німеччині. Звісно, збирають автори й гроші на ЗСУ.

Зайвим буде казати, що це далеко не всі цікаві канали українською (щоб охопити усе, гадаю, знадобиться не журналістський матеріал, а науковий фоліант). Наприклад, можна згадати про цікаві розслідування від проекту «Схеми» чи «Слідство.Інфо»шоу про табуйовані теми «ебаут»«ISLND TV» – канал, на якому виходять кілька журналістських проектів, зокрема, ціла програма «Антиподи з Івановим»або про найкращу (на суб’єктивний погляд автора) пісню воєнного часу від Вови зі Львова. Можемо порадити й наш канал, де як раз нещодавно вийшло відео про бюджет Чернігова на 2023-й рік.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: