Завантаження ...

У ПЦУ розповіли, коли цьогоріч святкувати Миколая - 6 чи 19 грудня

У ПЦУ розповіли, коли цьогоріч святкувати Миколая - 6 чи 19 грудня фото

З кожним роком все частіше й частіше в Україні піднімається питання переходу на Григоріанський календар та святкування Різдва разом з більшістю європейських країн 25 грудня. Частина церков України вже зробила перші кроки до цього та почала проводити святкові літургії два рази — в грудні та в січні. Проте постає питання: як бути з іншими святами рідзвяного циклу, зокрема, коли святкувати день святого Миколая?

За повідомленням Православної Церкви України, можливість відзначення свята Різдва Христового не змінює загального різдвяного циклу свят, тож інші свята поки що відзначатимуться у звичні для них дати:

"Не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року: 19 грудня – вшановуємо святителя Миколая Чудотворця, 7 січня – Різдво Христове, 14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого, 19 січня – свято Хрещення Господнього".

Що ж стосується Різдва, то, враховуючи всі обставини та суспільний запит, Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня: "Це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади. Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня".

"Також, у разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння, через єпархіальні управління до Київської Митрополії має бути передана письмова інформація про число його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на Новоюліанський календар. Можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях", – зазначили в Православній Церкві України.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия