Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як отримати правову допомогу постраждалим від російської агресії

Як отримати правову допомогу постраждалим від російської агресії  фото

Невизнання минулих злочинів та безкарність, породжує усе більше і більше свавілля та агресії зі сторони РФ.

Окрім перемоги сьогодні в українців є лише одна мета – досягнення справедливості. Покарання воєнних злочинців, політичного та військового керівництва держави-терориста, відшкодування завданих збитків – це ті базові речі без яких ми не матимемо можливості відбудовувати нашу країну та творити її успішне майбутнє. Адже історія вже не вперше демонструє, що невизнання минулих злочинів та безкарність, породжує усе більше і більше свавілля та агресії зі сторони нашого північного ворога-псевдоімперії.

Зараз в Україні – як і за її межами – знаходиться дуже багато людей які стали жертвами воєнних злочинів або ж іншим чином постраждали від військової агресії РФ. Фактично уся система кримінальної юстиції в країні кинута на роботу з цими кейсами, і очевидним є те, що досягнення справедливості стоїть у прямій залежності не лише від матеріальних та технічних ресурсів, але й від професійності, компетентності та обізнаності усіх учасників процесу.

І мова йде не лише про кримінальний процес, але й про міжнародне гуманітарне та кримінальне право, про розуміння особливостей поводження та спілкування з тими чи іншими постраждалими, що часто зазнали не лише фізичних травм але й пережили неабияке емоційне потрясіння.

Захищати права жертв війни (мова йде не лише про жертв воєнних злочинів) держава почала невдовзі після початку загарбницьких дій РФ на території нашої країни. Так, право отримати юридичні послугу та представництво своїх інтересів адвокатом в органах державної влади, під час досудового розслідування та під час розгляду справи у суді за рахунок держави мають:

  • починаючи з 2016 року – діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту (зокрема і законні представники дітей, що загинули); внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб; особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • починаючи з 2021 року такі ж права отримали громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території.
    Уже після повномасштабного вторгнення, з травня 2022 року аналогічні права отримали потерпілі від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту.

Варто зазначити, що система Безоплатної правової допомоги – через яку власне і надаються ці послуги – є найбільшим провайдером правової допомоги в державі протягом останні 10 років. Якщо говорити мовою чисел, лише минулого року системою було надано більше ніж півмільйона (точніше 627 тисяч) юридичних консультацій та надано близько 86 тисяч доручень на представництво Клієнта у суді за рахунок коштів держави.

Протягом усіх цих років Міністерство юстиції України та Координаційний центр з надання правової допомоги активно працюють над тим, аби регулярно підвищувати якість наданих юридичних послуг. Завдяки активній співпраці з донорами та партнерами ми вкладаємо багато ресурсів у регулярне підвищення кваліфікації та навчання юристів і адвокатів що надають безоплатну правову допомогу – зокрема постраждалими від війни людям: нюанси та аспекти внутрішнього законодавства, поширення кращих практик, розвиток Soft Skills та особливостей спілкування з постраждалими, навчання щодо міжнародного гуманітарного та кримінального права тощо.

На сьогодні ми бачимо, що одним з найкращих способів посилити якість захисту прав та інтересів людей що постраждали внаслідок військової агресії РФ в Україні – є пряма співпраця з іноземними партнерами, які мають подібний досвід та готові ділитися своїми навичками і знаннями з українськими колегами. До прикладу, саме з цією метою минулого тижня Міністерством юстиції України було укладено трьохсторонній Меморандум разом з Координаційним центром з надання правової допомоги та Міжнародною Асоціацією Юристів (IBA). IBA є професійним об'єднанням правників зі 170 країн, серед котрих є багато всесвітньо відомих експертів у сфері міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права. Це безцінне джерело знань, досвіду та експертизи як для юристів – так і для адвокатів що співпрацюють із системою БПД. Впевнена, що завдяки запланованій спільній роботі, ми безумовно зможемо покращити якість представництва у справах, пов’язаних з воєнними злочинами та здійснювати ефективний супровід жертв таких злочинів.

І як то кажуть, the last but not the least. Окрім якості, важливим критерієм для оцінки ефективності правової допомоги від держави є її доступність. Так, якщо ви або ваші близькі постраждали від військової агресії росії, отримати юридичну консультацію, дізнатися про свої права або ж захистити їх ви зможете:

  • зателефонувавши за номером 0 800 213 103
  • через телеграм-бот «Безоплатна правова допомога (консультації)» або скориставшись телеграм-чатом «Правова допомога протидії насильству»
  • скориставшись довідково-інформаційною платформою правових консультацій WikiLegalAid
  • безпосередньо звернувшись до однієї з наших чисельних точок доступу, з розкладом роботи котрих можна ознайомитися на нашому сайті
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: