Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Який строк проходження військової служби для мобілізованих

Який строк проходження військової служби для мобілізованих фото

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні тривають загальна мобілізація і воєнний стан, продовжені до 19 лютого 2023 року. Тисячі військовозобов'язаних чоловіків стали до лав армії й захищають країну на фронті або служать у тилу, й одне з найпоширеніших запитань, яке виникає у призваних військовослужбовців, – який строк проходження військової служби.

Зокрема, вона триває до оголошення рішення про демобілізацію або можливо звільнитися раніше? Відповіді щодо законодавчого врегулювання термінів військової служби для чоловіків, мобілізованих під час воєнного стану, дала адвокатка Ольга Дурноп’янова на порталі волонтерського руху "Адвокати ЗСУ".

Так, нормативно-правовими актами, які визначають строк військової служби та порядок звільнення, є Закон України "Про військовий обов’язок і військову службу" №2232-ХІІ, а також та Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ.

Строк служби для військовослужбовців, які проходять її за призовом під час мобілізації, встановлений до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію. Це визначено ст. 23 Закону №2232-ХІІ, визначені строки вказано в ч. 7 вказаної статті.

Згідно з нею, під час дії особливого періоду, а саме з моменту введення воєнного стану для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, вона продовжується понад встановлені строки – до оголошення демобілізації. Але крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" ч. 2 й "б", "в", "г", "ґ", "д", "е" ч. 3 ст. 26 Закону №2232-ХІІ. Про це йдеться у ч. 9 ст. 23 Закону.

 

Так, військовослужбовці строкової військової служби звільняються:

– за станом здоров'я (на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби);

– за сімейними обставинами (у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати);

– у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

Тоді як військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, звільняються із служби:

– за станом здоров'я (на підставі висновку ВЛК про непридатність або обмежену придатність до військової служби);

– через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається Кабміном;

– у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення, обмеження волі або позбавлення військового звання;

– через позбавлення військового звання у дисциплінарному порядку;

– у зв'язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину/дітей віком до 18 років;

– через припинення громадянства України.

Закінченням проходження військової служби вважається день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби громадянами України (ч. 3 ст. 24 Закону №2232-ХІІ).

Тож, військовослужбовці, призвані на військову службу за мобілізацією на особливий період, мають проходити її до його закінчення (воєнного стану) або до оголошення рішення про демобілізацію з виключенням військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

"Важливо зазначити, що існують передбачені законом підстави, коли військовослужбовці можуть бути звільнені зі служби під час дії воєнного стану й до того, як закінчиться особливий період чи буде оголошена демобілізація", – уточнила Дурноп’янова.

Перелік таких підстав визначений в п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону №2232-ХІІ – він є вичерпним. Зокрема, військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби:

– за віком (у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі);

– за станом здоров'я (на підставі висновку ВЛК про непридатність до служби з виключенням з військового обліку);

– у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

– через сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

– у зв'язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

– у зв'язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі захворювання (перелік вказано тут).

– у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною або чоловіком, дитиною, а також батьками своїми чи дружини/чоловіка, що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я;

– у зв'язку з наявністю дружини/чоловіка із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини/чоловіка із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

– у зв'язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

– через необхідність здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

– у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особоюяка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

– військовослужбовці-жінки – у зв'язку з вагітністю;

– військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

– один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину/дітей віком до 18 років;

– військовослужбовці, які самостійно виховують дитину/дітей віком до 18 років;

– перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років.

За словами адвокатки, реалізувати право на звільнення з військової служби після призову під час мобілізації, у період дії воєнного стану, за наявності передбачених законом підстав, військовослужбовець може на будь-якому етапі її проходження.

Раніше повідомлялося про те, скільки триває проходження військової служби в Україні, а також як і коли має відбуватися ротація мобілізованих. Зокрема, в межах дії у країні воєнного стану.

Також пояснювали, що таке "білий" квиток і де можуть служити обмежено придатні в Україні. Окрім цього, вказували, чи можна уникнути мобілізації з релігійних переконань і що таке альтернативна служба.

Окрім цього, детальне роз’яснення про те, кого з працівників можна забронювати під час мобілізації і як це зробити, читайте а посиланням.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: