Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Білоруська опозиція визнала Голодомор геноцидом українського народу

Білоруська опозиція визнала Голодомор геноцидом українського народу фото

Об'єднаний перехідний кабінет Білорусі визнав Голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу та засудив злочини комуністичної влади проти національних республік СРСР у міжвоєнний період.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ТГ-канал Кабінету та текст постанови.

У постанові Кабмін посилається на докази комуністичних злочинів, які сприяли прийняттю в Україні закону "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", ухваленого Верховною Радою у 2006 році. У Кабміні також звернули увагу на резолюцію Європарламенту 2008 року про вшанування пам'яті жертв Голодомору.

«Ми постановляємо визнати злочинну політику комуністичної держави проти народу України, яка призвела до штучного голоду в 1932-1933 роках, актом геноциду українського народу та злочином проти людства. Ми також засуджуємо цей та інші злочини, вчинені комуністичним урядом проти національних республік Радянського Союзу в міжвоєнний період», - підкреслюється в документі.

Злочини комуністів поширилися і на Білорусь, зазначили автори документа. «У Білорусі жертвами цієї політики 1920-1930-х рр. понад 250 тис. селян було репресовано радянською владою: убито, розкуркулено, виселено в Сибір або на крайню північ росії», - йдеться у документі.

У резолюції також наголошується, що факти масового голодування були зафіксовані і на території Білорусі. Найбільше постраждали Гомельська і Могильовська області БРСР.

Читайте також: Румунія визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні геноцидом

Об'єднаний перехідний кабінет - це колективний виконавчий орган демократичних сил Білорусі на чолі зі Світланою Тихановською. Про його створення було заявлено 9-10 серпня у Вільнюсі.

Як повідомлялося, щороку в четверту суботу листопада Україна та світ вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років. У 2022 році цей День пам’яті припадає на 26 листопада.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: