Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Політичні протистояння по-чернігівськи

Політичні протистояння по-чернігівськи фото

Надворі вже глибока осінь, проте політичне життя нашого міста буяє яскравими барвами. Продовжуємо слідкувати за політичним протистоянням, однією стороною якого є Чернігівська міськрада на чолі з міським головою Владиславом Атрошенком, а другою – Чернігівська ОВА на чолі з її начальником В’ячеславом Чаусом.Тож давайте разом проаналізуємо черговий виток цього конфлікту.

Яка доля петиції на підтримку міського голови?

У минулих політичних оглядах ми повідомляли про петицію на підтримку Владислава Атрошенка «Черніговом має керувати обраний мер, а не призначений чиновник, – громада міста», автором якої був секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако. Також детально приділили увагу процесу збору підписів та його критиці політичними опонентами міського голови. Відзначимо, що 16 вересня петиція здобула необхідну кількість голосів для розгляду її президентом України, а саме – понад 25 тисяч. Що ми, власне, раніше і передбачали.

Відповідь на петицію з боку глави держави було розміщено 29 вересня, і вона полягала у перерахуванні норм діючого законодавства України, згідно з якими можливе запровадження військових адміністрацій у населених пунктах країни. Така відповідь у принципі була очікуваною, та і не в її змісті головне. Для команди мера сам факт подачі та розгляду петиції був символом наявності підтримки серед населення, мобілізації та концентрації електорату Атрошенка. Проте був у президентській відповіді на петицію один результат – після неї всі розмови і чутки про запровадження в Чернігові міської військової адміністрації наче рукою зняло.

Пропагандистка Скабєєва у чернігівському спортклубі

На початку вересня на одному із телеграм-каналів з’явилося скандальне відео з чернігівського спортклубу Kislorod, який пов’язують із міським головою Чернігова. На відеозаписі зафіксовано факт трансляції на телевізійних моніторах клубу виступу російської пропагандистки Ольги Скабєєвої. Дана публікація викликала значний резонанс і навіть позитивну реакцію самої ворожої пропагандистки.

Утім після наданого спортклубом відеозапису з камер спостереження виявилося, що мав місце провокаційний розіграш пранкерів. Двоє відвідувачів закладу (в одному з них упізнали співробітника СБУ) з телефону ввійшли у систему трансляції закладу та запустили згаданий відеоролик Скабєєвої. З даного приводу міський голова Владислав Атрошенко звернувся із заявою до правоохоронних органів з вимогою провести розслідування інциденту, участі в ньому працівника спецслужб та притягнути винних до відповідальності. Утім наразі в ситуації зависла довга пауза і невідомий навіть сам факт якоїсь публічної реакції правоохоронців.

Від себе додамо: якщо це була свідома провокація, то вона дійсно вийшла низькопробною і незграбною. Оскільки її виконавці навіть не врахували того факту, що в наші дні в будь-якому більш-менш пристойному масовому закладі наявна система внутрішнього відеоспостереження.

Скандал із «гуманітаркою»

Критика з боку команди мера на адресу керівництва Чернігівської ОВА щодо процесу роздачі населенню гуманітарної допомоги лунала давно. Ще влітку про відомі йому факти піару та начебто розкрадання гуманітарної допомоги з боку керівників ОВА заявляв ексочільник Іванівської ТГ Сергій Гарус. Тоді ж на міських телеканалах «Новий Чернігів» і «Дитинець» в ефір вийшов ряд сюжетів, які критикували використання прізвищ посадовців адміністрації на пакунках з «гуманітаркою» та банерах на фасадах окремих гуманітарних штабів.

Ситуація отримала продовження у вересні, коли з’явилися публікація в міській газеті «Вєсть» та сюжети на вищезгаданих телеканалах. У матеріалах ішлося про факти псування частини отриманої навесні цього року продуктової гуманітарної допомоги, яка розміщувалася на базі складських приміщень, відомих чернігівцям під назвою «Холодторг». За словами керівниці даного складського підприємства Вікторії Висовень, «гуманітарку» буцімто завозили та зберігали за вказівкою керівництва ОВА. Після розголосу ситуації, за її словами, частину продукції було вивезено, решта продовжувала залишатися на складах. Також вона заявляла про начебто факти погроз із боку обласного керівництва, зокрема, щодо позбавлення її бізнесу, відключення комунікацій у приміщеннях тощо. З даного приводу Висовень звернулася до органів Нацполіції в області.

Зі свого боку Чернігівська ОВА розмістила заяву керівниці гуманітарного штабу при ОВА, заступниці начальника ОВА Жанни Шерстюк, в якій матеріали про буцімто нецільове використання гуманітарної допомоги визнані недостовірними та маніпулятивними. З цього приводу адміністрація звернулась до ДБР та Нацполіції щодо перевірки оприлюднених в інформпросторі фактів.

Станом на сьогодні скандал навколо гуманітарної допомоги поступово згас, хіба що періодично підживлюється бот-акаунтами в соціальних мережах. Прикладом є поширення інформації про начебто наявність російського громадянства та зв’язків із країною-агресором у вищезгаданої Вікторії Висовень. Утім така інформація більше нагадує банальні «вкиди».

Закиди на адресу Атрошенка

Тепер подивимось на дії по зменшенню політичного впливу команди міського голови. Так, перед початком опалювального сезону в медійному просторі активно циркулювала інформація щодо проблемної ситуації, пов’язаної з передачею Чернігівської ТЕЦ із оренди фірмою «ТехНова» на баланс міста. Розслідуванням обставин цієї передачі займалися співробітники ДБР у рамках відповідної ухвали Печерського районного суду Києва. У зв’язку з цим керівництву міста закидали намагання нібито повісити на бюджет міської громади борги фірми-орендаря та витрати на ремонт комплексу ТЕЦ. У цьому вбачали можливий факт змови з керівником фірми Анатолієм Шкрібляком та заявляли про загрозу зриву опалювального сезону в місті. Проте наразі таку загрозу усунуто: поточний опалювальний сезон ТЕЦ пройде з фірмою «ТехНова».

Також варто відзначити ситуацію навколо вручення НАЗК адміністративного протоколу Владиславу Атрошенку. Відповідно до нього, у липні поточного року під час робочої поїздки до швейцарського міста Лугано міський голова, якому в пункті пропуску «Краківець» прикордонники відмовили у перетині кордону, дав указівку своєму водієві перевезти машину Tesla Model X, яка належить його родині, за кордон. Такі дії, згідно з протоколом НАЗК, становили приватний інтерес, тож мер мав би повідомити вищезгаданий антикорупційний орган. Сам очільник міста не погодився з протоколом і заявив про оскарження його в судовому порядку, представники ж команди Атрошенка вбачали у діях НАЗК елементи політичного замовлення.

«Стережись автомобіля»

А найсвіжішим скандалом у політичному житті міста та області стало поширення ексочільником Іванівської ТГ Сергієм Гарусом на своїй сторінці у фейсбуку інформації про нібито відомий йому факт вилучення під час облоги міста російськими військами в одному з чернігівських автосалонів нового вартісного автомобіля Hyundai Palisade та подальше використання автівки начальником ОВА В’ячеславом Чаусом. Тема викликала значний резонанс, відповідну заяву на своєму ютуб-каналі зробив також народний депутат України Гео Лерос, підключилася «важка артилерія» у вигляді ряду всеукраїнських інтернет-ресурсів. На рівні Чернігова ситуацію висвітлювали газета «Вєсть» і телеканал «Дитинець» (який пов’язують із міським головою Атрошенком).

Відповіддю ОВА стало розміщення на вебсайті адміністрації заяви, де поширену вище інформацію було названо недостовірною та маніпулятивною. Утім визнано, що кросовером, вилученим на початку війни для потреб ЗСУ, дійсно певний час користувався керівник ОВА, проте пізніше авто було передане військовослужбовцям. Окрім того, близьким до керівництва ОВА медіаресурсом «Час Чернігівський» було розміщено інформаційний матеріал із відеокоментарем одного з військовослужбовців ЗСУ, який підтвердив факт передачі автівки військовим та нинішнє її використання для потреб ЗСУ. Однак крапку в цій історії ставити поки що зарано.

Висновок

Зважаючи на таке підвищення градуса політичного протистояння, можна зробити висновок, що воно і не думає згасати. Обидві сторони наполегливо вишукують помилки, нестиковки і больові точки в діяльності своїх опонентів та намагаються наносити інформаційні удари. Важливо, аби тільки результати цих політичних баталій не призвели до погіршення життя жителів Чернігова та області й не зіграли на руку нашим запеклим ворогам.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: