Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому не працюють графіки відключення світла

Чому не працюють графіки відключення світла фото

Десь електрику вимикають щодня і на багато годин, а у якихось будинках чи вулицях не вимикали жодного разу. Передбачити, коли пропаде світло, неможливо.

Графік вимкнень скласти неможливо, кажуть енергетики. Чому? Тому що вони не планові, а аварійні! Пропускна спроможність енергосистеми значно знизилася. Дефіцит електроенергії може складати до 30%.

У жовтні ТЕС, ТЕЦ і розподільчі станції України пережили понад 50 атак російських ракет і дронів. Енергетична система зазнала значних пошкоджень. По всій країні почалися віялові вимкнення.

У ніч на 27 жовтня були нові удари. Знову пошкодили обладнання в центральних областях і на Київщині. Відтепер енергетики змушені вводити навіть жорсткіші обмеження.

Чому взагалі вимикають світло? Тому що через обстріли і пошкодження в енергетичній системі є дисбаланс, який може призвести до масштабних аварій. Вимкнення стабілізують енергосистему. Їх тривалість залежить від багатьох факторів, зокрема, темпів ремонтних робіт і нових пошкоджень. Якщо світла немає довше трьох годин, це означає, що стабілізаційні заходи не є достатні.

У деяких випадках, якщо дисбаланс енергосистеми значний, світло вимикають на більше, ніж чотири години. Мешканці деяких сіл Одеської області повідомляли, що світло зникало на 10 і більше годин.

Окремі райони не вимикають, тому що на тих лініях є об’єкти критичної інфраструктури, пояснюють експерти.

13,5% будинків у Києві мають декілька ліній енергопостачання. Через це бувають випадки, коли в будинку одні під’їзди зі світлом, а інші — без.

Зазвичай Київ споживає 1000-1200 МВт. Наразі орієнтовна наявна потужність становить 600-800 МВт. Тобто майже пів Києва може залишитися без світла.

«Це означає, що будуть екстрені аварійні вимкнення. Такі, коли планувати графіки, часові проміжки неможливо».

Енергетики попереджають, що вимкнення можуть бути більш тривалими й стосуватимуться більшої кількості споживачів.

Попередні графіки стабілізаційних відключень зараз фактично неактуальні.

За матеріалами bbc.com/ukrainian

#Atomprofspilka #Atomprofinfo

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: