Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи допоможе переведення годинників в Україні зекономити електроенергію

Чи допоможе переведення годинників в Україні зекономити електроенергію фото

Експерти підрахували, що у середньому за рахунок переведення стрілок годинника вдається заощадити не більше 2% електроенергії.

В Україні спостерігаються перебої з постачанням електроенергії після низки ударів РФ по енергооб'єктах країни. Тож чи варто сподіватися, що переведення годинників 30 жовтня 2022 дозволить заощадити електричну енергію. 

На це запитання відповів аналітик енергетичних ринків Максим Білявський, повідомляє "РБК-Україна".

За його словами, у середньому за рахунок переведення стрілок годинника вдається заощадити не більше 2% електроенергії, а це на рівні статистичної похибки. Проте в Україні потрібна економія у понад 20%.

"Суттєво зекономити не вдасться, тому що головним споживачем електроенергії є не вуличні ліхтарі, а побутові прилади та енергоємні підприємства", - наголосив Білявський.

За його словами, економити слід за рахунок модернізації промисловості (наприклад, замінити прожектори майданчиків або лампи розжарювання в цехах на LED), зміни графіка робочого часу промислових підприємств та запровадження третьої зміни.

Коли переводять годинник на зимовий час 2022

Стрілки годинника в Україні на зимовий час переводять в останню неділю жовтня рівно о 04:00. Час переводять на годину назад. Відповідно, у 2022 році час буде переведено у ніч з 29 на 30 жовтня.

Ситуація з електропостачанням в Україні

З 10 жовтня внаслідок російських атак в Україні було зруйновано третину електростанцій, що стало причиною масштабних відключень електропостачання.

У ніч проти 27 жовтня російські окупанти здійснили понад 6 атак дронами-шахедами по території Київщини. Внаслідок атак по енергетичній інфраструктурі в Києві та області виник дефіцит потужності в розмірі 30% споживання, тому наразі вводяться більш тривалі екстрені відключення світла.

Того ж дня жителів Київської області попередили про можливість довготривалих, а саме понад 4 години, відключень електроенергії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: