Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЗАЕС повністю знеструмлено. В МАГАТЕ вимагають створити зону безпеки навколо станції

ЗАЕС повністю знеструмлено. В МАГАТЕ вимагають створити зону безпеки навколо станції  фото

Обстріли Запорізької атомної електростанції, що призвели до її повного знеструмлення, надзвичайно безвідповідальні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт МАГАТЕ.

Сьогодні Запорізька АЕС втратила останнє зовнішнє джерело живлення і тепер покладається на аварійні дизельні генератори для отримання електроенергії, необхідної їй для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки та безпеки.

"Відновлення обстрілів, що вражає єдине джерело зовнішнього живлення станції, є надзвичайно безвідповідальним. Запорізьку атомну електростанцію потрібно захистити", - заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

 

Так, 16 дизель-генераторів заводу почали працювати автоматично, забезпечуючи енергією шість реакторів. Після стабілізації ситуації десять генераторів вимкнули, залишивши шість для забезпечення реакторів необхідною електроенергією.

 

"Я найближчим часом поїду в Російську Федерацію, а потім повернуся в Україну, щоб узгодити охоронну зону ядерної безпеки навколо АЕС. Це абсолютний і терміновий імператив", - додав Гроссі.

 

Також зазначається, що усі системи безпеки станції продовжують отримувати живлення та працюють у штатному режимі.

Шість реакторів перебувають у режимі холодної зупинки, але вони все ще потребують електроенергії для життєво важливих функцій ядерного захисту та безпеки. Кожному дизель-генератору заводу вистачає палива щонайменше на десять днів.

Інженери ЗАЕС розпочали роботи з ремонту пошкодженої лінії електропередач 750 кВ.

Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає, що окупанти могли влаштувавши знеструмлення Запорізької АЕС, щоб підвищити ставки з нагоди візиту Гроссі до Москви.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: