Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Запорізька АЕС — це український об'єкт, - гедиректор МАГАТЕ

Запорізька АЕС — це український об'єкт, - гедиректор МАГАТЕ фото

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі наголосив, що Агентство вважає Запорізьку атомну електростанцію — українським атомним об’єктом.

Під час брифінгу у Києві гендиректор МАГАТЕ офіційно про це заявив.
 

«Це питання, яке стосується міжнародного права... ми хочемо, щоб війна припинилася негайно, і, звичайно, позиція МАГАТЕ полягає в тому, що цей об'єкт є українським», — сказав Рафаель Гроссі.

 

Гроссі, який також планує провести переговори в Москві цього тижня, сказав, що провів «конструктивні» переговори з Зеленським щодо кроків Росії щодо анексії.

 

"У той же час ми досягли прогресу в розгляді моєї пропозиції... щодо створення зони ядерної безпеки та захисту навколо станції", - сказав Гроссі, не повідомляючи деталей.

 

На запитання, чи буде він бойкотувати будь-які переговори щодо АЕС, якщо Росія змусить персонал станції підписати контракти з російською державною атомною компанією «Росатом», Гроссі сказав: «Я не можу ні бойкотувати, ні підігравати».

«НЕСТЕРПНІ ОБСТАВИНИ»

Попередні обстріли території АЕС пошкодили лінії електропередач, що з'єднують станцію з енергосистемою України, а її діючі реактори в середині вересня були виведені на холодну зупинку. До війни вона давала близько п'ятої електроенергії в Україні.

"Персонал (заводу) з першого дня працював у майже нестерпних умовах", - сказав глава МАГАТЕ.

 

У відеозверненні раніше в четвер Зеленський звинуватив Росію в « ядерному шантажі » через захоплення нею АЕС.

«Ви не використовуєте зброю, але все одно можете шантажувати тим, що АЕС не працює для людей – люди не отримують електроенергію», – сказав він.

 

https://www.reuters.com/.../iaea-chief-zaporizhzhia.../

Енергоатом

#Atomprofspilka #Atomprofinfo

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: