Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Свято Віри, Надії, Любові і Софії: історія, традиції, заборони

Свято Віри, Надії, Любові і Софії: історія, традиції, заборони фото

Свято Віри, Надії, Любові та їх матері Софії - важлива подія в церковному календарі. Церква цього дня вшановує пам'ять трьох дівчаток-мучениць, які, разом з матір'ю, померли за віру в Христа.

Щорічно наприкінці вересня віряни святкують важливе свято - вшанування пам'яті мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії. Ці жінки є прикладом мужності, стійкості та віри. Цього дня власниці цих чотирьох імен традиційно отримують привітання з днем ангела, а інші жінки обов'язково моляться святим, щоб отримати захист та благословення.

Свято завжди припадає на 30 вересня. А тому 2022 року Віри, Надії, Любові та Софії будуть святкувати у п'ятницю.

Віри, Надії, Любові та Софії: історія свята

В II столітті вдова Софія разом з трьома своїми доньками (Вірою, Надією та Любов'ю) відправилася до Риму. Вони сповідували християнство, а в той час на території цього міста християни піддавалися жорстоким гонінням. Однак, Софія не боялася тортур і навіть смерті. Тому вона продовжувала щиро вірити в Бога і виховувала своїх дітей за християнськими правилами. Навіть назвала їх на честь трьох основних християнських чеснот.

З часом чутки про благочестиву християнську сім'ю дійшли до імператора Адріяна, який наказав схопити чотирьох жінок і привести до нього на суд. Дочок він відправив до в'язниці, а ось Софію почав вмовляти зректися віри. Однак, вона була непохитною і сказала, що винесе будь-які тортури з боку імператора. Тоді римляни стратили дівчаток і передали матері їхні останки. Софія в горі поховала тіла своїх дорогих діточок, а сама померла через 3 дні. Так Віру, Надію, Любов та Софію зарахували до лику святих.

Традиції цього дня

В народе 30 сентября еще носит название "Вселенские бабьи именины" или "Бабский праздник". По традиции этот день всегда начинался с женского плача, служившего, по поверьям, своеобразным оберегом. Даже те женщины, которым не на что было жаловаться, утром начинали вопить и жаловаться. Плакали тогда не о своей судьбе, а о судьбе родных и близких.

В народной традиции слезы – это не только выражение печали и горя, но и форма своеобразного ритуального поведения. Например, невеста тоже всегда "плакала" перед свадьбой, словно прощаясь с родным домом. Поэтому верили, если 30 сентября поплакать, то целый год с вами и вашими близкими не произойдет ничего плохого.

С одной стороны, плач напоминал о страданиях Софии, которые ей пришлось пережить после потери дочерей. А с другой стороны – это был особый обычай, переплетавшийся у наших предков с языческими традициями.

Также 30 сентября традиционно устраивали "деревенские святцы" — молодежь собиралась на вечеринки. Там знакомились, показывали себя и пытались найти пару. Если в душе девушки уже горел огонь любви, то в этот день она должна была громко плакать, чтобы чувства суженого не уменьшались еще много лет.

Среди замужних женщин 30 сентября существовали свои ритуалы. Они обязательно покупали в церкви три свечи, две из них ставили еще в храме, а одну приносили домой. В полночь ее устанавливали посреди хлебного каравая, который испекли накануне, ставили его на стол и произносили заветные слова о защите от зла 40 раз. Утром караваем обязательно кормили домочадцев. И даже крохи из него запрещалось выбрасывать.

Софии, Веры, Надежды и Любви: что нельзя делать

  • 30 сентября женщины не работают по дому и не занимаются домашней работой.
  • Запрещено свататься и венчаться, потому что брак будет несчастлив и быстро распадется.
  • Не стоит вышивать, шить, вязать.
  • Не злословьте, не ссорьтесь и не желайте другим зла.

Сильная молитва к Вере, Надежде, Любви и Софии для всех женщин

Сьогодні кожна жінка повинна прочитати особливу молитву, яка вбереже від зла і нещасть:

О, святі і достохвальні мучениці Віро, Надіє і Любове і мужніх дочок мудра мати Софіє, до вас нині звертаємося зі щирою молитвою; бо хто може заступатися за нас перед Господом, якщо не віра, надія і любов, ці три наріжні чесноти, образ яких ви на собі показали!

Вблагайте Господа, щоб Він покрив нас Своєю невимовною благодаттю в скорботах і напастях, спас і зберіг як благий і чоловіколюбець.

Його славу, як незаходиме сонце, нині бачачи, допомагайте і нам у наших смиренних молитвах, щоб простив Господь Бог наші гріхи і беззаконня і щоб помилував нас грішних і недостойних заради Його щедрот.

Моліть же за нас, святі мyчениці, Господа нашого Ісуса Христа, Йому ж славу возсилаємо, з безначальним Його Отцем і Пресвятим, і благим, і жuвотворчим Духом нині, і повсякчас, і навіки-віків.

Амінь.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: