Завантаження ...

Михайлове диво 2022: історія, традиції і заборони

Михайлове диво 2022: історія, традиції і заборони фото

Михайлове диво присвячене чудовому порятунку церкви від язичників, яке здійснив архангел Михаїл.

19 вересня православна церква відзначає Михайлове диво 2022. Так в народі називають диво, здійснене архангелом Михаїлом, главою війська Божого. Це свято здавна відзначається українцями та має особливе значення для нас, адже архангела Михайла вважають покровителем Києва та малюють на гербі столиці.

Михайлове диво - історія свята

У 4 столітті на території сучасної Туреччини жив християнин Архип, у якого була важко хвора дочка. Одного разу Архипу з'явився архангел Михаїл і вказав на цілюще джерело в місті Ієраполь. Його дочка випила води з джерела і дивом зцілилася.

На місці джерела вдячний чоловік побудував храм і сам став у ньому святителем. Однак місцеві язичники вирішили зруйнувати храм і направили на нього гірські річки. У цей момент з'явився архангел Михаїл і врятував храм. Ударом меча він розрубав гору, і річки не зачепили церкву. Це і називають Михайловим дивом.

Традиції Михайлового дива

У цей день віруючі відвідують церкву і моляться архангелу Михаїлу про здоров'я рідних і близьких. Також прийнято здійснювати добрі справи і миритися з усіма, з ким людина конфліктувала. Наші предки відзначали це свято гучними гуляннями з застіллями.

Наші предки на Михайлове диво влаштовували братчини - сімейні зустрічі, на яких просили вибачення один у одного і вирішували конфлікти. В кінці дня всі обов'язково обіймалися.

Що не можна робити в Михайлове диво

  • Не можна працювати руками і в городі в цей день.
  • Строго заборонено сваритися, лаятися матом, ображати інших людей.
  • Не можна займатися рукоділлям.
  • У цей день не варто зловживати спиртними напоями.
  • Наші предки вважали, що на Михайлове диво не можна брехати, інакше не уникнути біди.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия