Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Уряд затвердив проєкт держбюджету-2023

Уряд затвердив проєкт держбюджету-2023  фото

Уряд затвердив на своєму засіданні проєкт бюджету на 2023 рік. Прогнозований ВВП на наступний рік закладено як 6371,3 млрд грн.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабінету міністрів.

За його словами, доходи бюджету визначені в обсязі 1,28 трлн грн, видатки – 2,57 трлн грн. Щомісячний дефіцит бюджету сягатиме $3 млрд – це 1,29 трлн грн за рік.

Видатки розподілятимуться за секторами:

- безпека та оборона – 1, 136 трлн грн (майже 50% всього бюджету);

- соціальний захист і соціальне забезпечення – 408,9 млрд грн;

- підтримка ветеранів війни – 6,8 млрд грн;

- освіта – 155 млрд грн;

- медицина – 175,7 млрд грн;

кошти для територій, що зазнали впливу збройної агресії – 23,9 млрд грн;- кошти для ліквідації наслідків агресії – 19,4 млрд грн.

Видатки на оборону цьогоріч перевищили торішні у чотири рази. 

Також Шмигаль анонсував збільшення фінансування пенсійного фонду України з бюджету на понад 30 млрд грн. Він резюмував, що з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію, 35 – на соціальні виплати, медицину та освіту.

За словами прем'єра, всі інші видатки будуть скорочуватись. Зокрема, видатки на утримання органів влади, скорочені на 11,6 млрд грн порівняно з 2022 роком. Кабмін зменшує кількість чиновників та урізає їм зарплати й премії (за винятком силових структур).

Також планується створення бюджетного Фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. До нього спрямують конфісковані російські кошти та міжнародну допомогу на швидке відновлення. 

До того ж буде введена додаткова дотація на компенсації витрат для місцевих бюджетів через війну у розмірі 24 млрд грн.

Нардеп Ярослав Железняк зазначив, що попередньо в проєкті закладене зростання ВВП на +2,5% проти 2022-го року (з прогнозованим падінням -33,1%).

Зростання інфляції очікується на рівні 30%. 

Згідно з повідомленням, мінімальна зарплата та прожитковий мінімум не змінюється: 6700 та 2589 грн

Раніше повідомлялося, що урядовці передбачили виділення 1 трлн грн на сектор оборони і безпеки України в бюджеті на 2023 рік.

При цьому влада не скорочуватиме свої соціальні зобов'язання перед народом. Зменшити максимально планують некритичні видатки держави – ті, що не допомагають обороні, не розвивають економіку країни, не надають соціальне та культурне забезпечення українцям.. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: