Завантаження ...

У Європарламенті запропонували не затягувати із прийняттям України в ЄС

У Європарламенті запропонували не затягувати із прийняттям України в ЄС фото

У Європейському парламенті вважають за доцільне прискорити прийняття України до Європейського Союзу.

Таку думку в ефірі Апостроф ТV висловив депутат Європарламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс.

Посадовець зауважив, що йому довелося чути те, що після надання Україні статусу кандидата - Єврокомісія прагне знизити швидкість та не поспішати з оцінкою за сімома критеріями, що були висловлені в червні, мовляв, планують перенести на інший рік. Він вважає, що таку оцінку можна було б зробити поточного року, потрібен політичний тиск та певні відповіді Єврокомісії.

"Я гадаю, що це, в принципі, політична, а не технічна ситуація. Я думаю, що вже цього року можна отримати певну оцінку від Єврокомісії. Це не триває багато часу. Я сам спостерігаю за цим процесом і можу сказати, що незважаючи на військову агресію, на всі ті руйнування та проблеми, з якими стикається Україна, закони ухвалюються, уряд працює, надає певні проєкти. Отже, процес йде вперед, і тому я думаю, що це було б важко пояснити, якщо все переходить на 2023 рік – скажімо так, ми втрачаємо рік на всі ці так звані підготовчі роботи. Тому я думаю, що тут потрібен політичний тиск та певні відповіді з Єврокомісії, Європейської Ради, щоб ми зрозуміли, в якій логіці ми всі знаходимося і чому такий уповільнений процес оцінки прогресу, який робить Україн", - зауважив Пятрас Ауштрявічюс.

За його словами, Україна може покладатися на країни, які є хорошим показником останніх процесів розширення. Ці країни знають, що таке бути чи не бути в Євросоюзі. До всього - вступ України у Євросоюз пішов би на користь не лише Україні, а й Європі.

"Тому що ми отримуємо країну, яка має свою перевагу, свою історію, свою нинішню історію, яка, я б сказав, особливо багата, будемо відвертими, боротьбою з агресором. Тому, я думаю, що ці країни мають багато хорошого історичного досвіду (ред. - інтеграції до ЄС), але я сподіваюся, що всі європейці повинні відчувати щось схоже та розуміти, на якому шляху ми стоїмо, тому що Європа стоїть перед величезними викликами. та ризиками, що походять від Росії. Тому нам треба дуже серйозно переглядати всі свої настанови і не озиратися назад, а йти вперед і вести за собою такі країни, як Україна та Молдова", - наголосив депутат Європарламенту від Литви.

Нагадаємо, що раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав Європейський Союз включити до свого складу Україну, Молдову, Грузію та країни Західних Балкан.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия