Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Нові послуги у застосунку Дія, серед них пенсійні посвідчення та доступна іпотека

Нові послуги у застосунку Дія, серед них пенсійні посвідчення та доступна іпотека фото

Електронний сервіс державних послуг Дія запровадив 5 нових послуг та документів. До Сніданку з 1+1 завітав керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік та розповів, які ще фізичні документи можна не носити із собою.

Відтепер у Дії доступні документи латиницею. За словами Баніка, це в першу чергу стосується документів, які необхідні українцям за кордоном.

"Латиницею доступний закордонний паспорт, а ще водійське посвідчення та техпаспорт на автомобіль. Ці документи доступні двома мовами: англійською та українською, а для того, щоб переключитись, потрібно натиснути на три крапки на документі, відкриється меню та обрати мову, якою хочеш відображати цей документ", - зазначив представник Мінцифри.

Сильним каталізатором у появі цієї функції стало те, що багато українців виїхали за кордон без паперових документів, втративши їх під час воєнних дій. Проте повністю, як в Україні, Дія в Європі наразі не працює. Для початку Європейський Союз має визначити, що таке цифрові документи, а це багато етапів бюрократії. Але протягом останніх пів року майже не було випадків, коли українцям відмовляли у перетині кордону чи іншим соціальним послугам, коли вони показували Дію. Винятком стали тільки три випадки в Угорщині.

Також однією з нових послуг в Дії стало відображення пенсійних посвідчень. Проте, за словами Баніка, не всі документи українських пенсіонерів одразу будуть доступні у застосунку.

"Дія підтягує лише пенсійні документи, які були видані після 2014 року. Чому – логіка така сама, як з паспортом-книжечкою. До того часу були паперові реєстри у різних місцях, а з 2014 – є вже централізований реєстр, де зберігається інформація. Якщо посвідчення більш раннє – треба звернутись до територіального відділення пенсійного фонду у своєму населеному пункті або районі та попросити перевипустити пенсійне посвідчення на більш сучасне, по суті замінять книжечку на пластикове пенсійне посвідчення. Це дасть можливість потрапити до загального реєстру, і в Дії автоматично з’явиться посвідчення. Це послуга абсолютно безкоштовна",- підкреслив керівник із розвикту електронних послуг Мінцифри.

Також у Дії з’являться посвідки та тимчасове та постійне проживання, яке видають іноземцям на території України, що постійно проживають тут та планують стати громадянами нашої країни. Проте щоб документи підтягнулись до бази, посвідки мають бути видані не пізніше 2018 року.

До електронного сервісу державних послуг повернулась сплата штрафів патрульній поліції та шеринг авто, які були призупинені з початком повномасштабного вторгнення. Як наголосив Банік, штрафи відтепер будуть підтягуватись, проте порушення, зафіксовані відеокамерами, стануть доступні трохи згодом. Також він наголосив, що треба перевіряти в Дії і ще один важливий розділ — виконавчих проваджень.

"Виконавчі провадження – це ще гірше, ніж штраф. Коли ти десь не сплатив штраф, щось не знав… і в тебе є виконавче провадження – ти не можеш продати чи купити автомобіль, оформити нерухомість та інше. І за пару років до того, як ми в Дії запустили ці провадження, я особисто зіткнувся з цим, коли приїхав у сервісний центр продавати автомобіль і мені повідомили, що я не можу цього зробити, поки у мене є незакриті виконавчі провадження. Тому і вас, і глядачів закликаю усе перевіряти", - наголосив Банік.

Також Мінцифри зазначив, що у жовтні Дія планує запустити функцію доступної іпотеки, якою зможе користуватись певна група громадян. Умови цієї іпотеки будуть доступнішими і залежатимуть від категорії пільг. Ще Міністерство працює над запуском державних військових облігацій, який функціонуватимуть як донат на армію, який з часом повертається громадянину.

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: