Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Експерти розповіли, якою буде ціна на картоплю

Експерти розповіли, якою буде ціна на картоплю  фото

Урожаю картоплі цього року має цілком вистачити для внутрішніх потреб України. А ціни на картоплю залишатимуться прийнятними, незважаючи на труднощі воєнного періоду.

Таким прогнозом щодо врожаю і ціни на український "другий хліб" поділився з unn заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва Інституту картоплярства НААН України Микола Фурдига.

За словами ученого, цьогоріч площа посадки картоплі в Україні скоротилася приблизно на 30% порівняно з минулорічною. До того ж, на початку сезону склалися несприятливі умови для вегетації коренеплодів. Через нестачу вологи картопля зав'язала менше бульб, ніж це буває у кращі роки. Однак потім пішли дощі, і бульби почали набирати масу. Тому загалом урожай картоплі буде, звичайно, не ідеальним, але й не найгіршим.

Ну, а оскільки багато українців на початку війни виїхали з країни і наразі не мають наміру сюди повертатись, то й "ротів" буде менше. Тому зібраного врожаю картоплі цілком вистачить, щоб задовольнити потребу українців у цій культурі.Експерти розповіли, що буде з цінами на картоплю цієї осеніПри цьому ціни на картоплю не повинні бути високими, оскільки не буде дефіциту на неї.

"Україна буде забезпечена картоплею повністю. Ціна буде прийнятною і не зростатиме вгору. Я думаю, що в межах 7-8 грн будуть оптові ціни в період заготівлі", - прогнозує учений.

Згодом ціни на картоплю трохи підростуть, та все одно вони не будуть критичними. При цьому імпортувати цей овоч навряд чи будуть. По-перше, свого вистачає. А по-друге, цього року через безпрецедентну посуху у багатьох європейських країнах збирають дуже мізерний урожай сільгоспкультур. Тому ціни на все, в тому числі й на картоплю, там будуть високими. А отже, Україні немає сенсу імпортувати дорогий овоч, якщо у нас буде достатньо свого за прийнятною ціною.

"Через подорожчання валюти економічно не вигідно його завозити. Я не думаю, що буде велика кількість імпортної картоплі в Україні, тому що достатньо вирощено. Урожай буде не найкращий, як у минулих роках, але буде достатнім, щоб задовольнити потреби населення", - резюмував селекціонер.

Нагадаємо, в Україні наприкінці літа подешевшали помідори. Експерти пояснюють це насиченням ринку, адже зараз саме почався пік овочевого сезону.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: