Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Регулятором внесені зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС

Регулятором внесені зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС фото

Державна інспекція з ядерного регулювання України внесла зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1 та №2 Запорізької АЕС.

Відповідний наказ №501 від 18 серпня 2022 року підписано виконуючим обов’язки голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим, - повідомляється на сайті Регулятора.

Згідно із наказом, експлуатація енергоблока №1 Запорізької АЕС здійснюється експлуатуючою організацією у станах "перевантаження палива" – "холодний зупин". Наказ також визначає, що експлуатація енергоблока №2 Запорізької АЕС здійснюється у стані "холодний зупин".

ДІЯРУ інформує, що підставою для внесення змін стали заява НАЕК "Енергоатом", яка супроводжувалася документами, та рішення Колегії Держатомрегулювання від 04 серпня 2022 року "Про поточний стан безпеки енергоблоків Запорізької АЕС в умовах окупації військовими російської федерації".

Визначені наказом стани експлуатації енергоблоків №1 і №2 Запорізької АЕС, відповідно до наданих документів НАЕК "Енергоатом" та експертних висновків Держатомрегулювання, є оптимальними в умовах окупації ЗАЕС російськими військами, - вважає Регулятор.

За його повідомленням, зміни до ліцензій внесені відповідно до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» та з урахуванням рекомендацій Ліцензійної комісії Держатомрегулювання України, наданих на засіданні від 16 серпня 2022 року.

Нагадаємо, за інформацією InfoAtom, у проєкті постанови Колегії йшлося про внесення умови у ліцензію з експлуатації про холодний зупин для першого енергоблока. На пропозицію членів колегії таке рішення було прийнято для енергоблоків №№1,2 ЗАЕС (де у машзалах знаходиться військова техніка та вибухівка окупантів). У ході обговорення член Колегії, представник ДНТЦ ЯРБ Віктор Шендерович запропонував внести аналогічну умову для всіх енергоблоків, але ця пропозиція була відхилена.

Читайте також: Перший голова органу ядерного регулювання розповідає про справжні загрози та ризики на Запорізькій АЕС

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: