Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Понад 100 років наслідки воєнних дій негативно впливатимуть на врожайність в Україні — звіт

Понад 100 років наслідки воєнних дій негативно впливатимуть на врожайність в Україні — звіт фото

Вміст шкідливих металів у грунті надовго псує родючість землі.

Забруднення грунту металами внаслідок артилерійських обстрілів здатне негативно впливати на сільське господарство України протягом цілого сторіччя. Про це йдеться у дослідженні наслідків Першої світової війни, опублікованому в European Journal of Soil Science.

Повідомляє mind.ua, посилаючись на  The Moscow Times.

Деталі. Довгострокові наслідки зараження грунту внаслідок потрапляння в нього вибухових боєприпасів, від гранат до артилерійських снарядів, можуть впливати на врожайність, змушуючи фермерів не засівати уражені території або знищувати посіви. Такий висновок роблять автори дослідження, що зібрали зразки грунту з воронок, що залишилися в департаменті Па-де-Кале в результаті битви на Соммі.

Бій на річці Сомма у північній Франції, що тривав з липня по листопад 1916 року, – одна з найбільших битв Першої світової війни, в якій було вбито та поранено понад 1 млн людей. Було випущено 1,45 млрд снарядів, близько 30% із них не вибухнули. Французькі фахівці знешкоджують у середньому 467 тонн старих боєприпасів щороку.

Один із авторів дослідження, доктор Наомі Рінтоул-Хайнс з Кентербері, каже:

“Можливий не лише короткостроковий вплив воєнних дій на сільське господарство через проблеми у ланцюжках поставок. Ці поля можуть бути небезпечно заражені боєприпасами у довгостроковій перспективі, можливо, протягом 100 років або навіть більше. Це може вплинути на продовольчу безпеку не лише в Україні, а й потенційно у світовому масштабі.”

Через масовані артобстріли в Па-де-Кале «відбулися значні фізичні зміни ландшафту, грунт у воронках став розсипчастим», пояснює Рінтоул-Хайнс. А вміст свинцю та міді навіть через 100 років «перевищував фонові значення для регіону», в деяких місцях вміст свинцю був вищим за рівні, допустимі санітарними нормами Британії та Євросоюзу.

Забруднення металами може впливати на обсяги виробництва сільськогосподарської продукції. Наприклад, у 2015 році французька влада зобов'язала місцевих фермерів знищити вирощену продукцію, яка виявилася забрудненою елементами зі старих боєприпасів.

До війни Україна забезпечувала 40% постачання пшениці в рамках ООН. Наразі в українських портах перебуває понад 20 млн тонн пшениці, її експорт відновився лише нещодавно після досягнення міжнародної домовленості щодо розблокування портів. У 2021 році Україна виробила близько 80 млн тонн пшениці, кукурудзи та ячменю. Цього року через війну врожай може виявитися вдвічі меншим.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: