Завантаження ...

Двічі за день обстріляли Запорізьку АЕС: зафіксовано три влучання на майданчик станції. Відео

Двічі за день обстріляли Запорізьку АЕС: зафіксовано три влучання на майданчик станції. Відео фото

У п'ятницю, 5 серпня, російські окупанти влаштували обстріли території Запорізької АЕС – зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика, ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку. При цьому війська РФ стріляли по місту Енергодар з території ЗАЕС, провокуючи ЗСУ на відповідь.

Про це повідомляє у  Telegram-каналі міський голова Енергодару Дмитро Орлов і йдеться у повідомлення офіційного каналу "Енергоатома". 

Російські окупанти розпочали артилерійський обстріл Запорізької АЕС у тимчасово окупованому Енергодарі після 14 години.  Місцеві жителі чули вибухи, українських співробітників найбільшої АЕС Європи не випускали зі станції, натомість представники "Росатому" терміново звідти евакуювалися.

Про це повідомив політолог Кирило Сазонов, який нині захищає Україну. Він також заявив, що окупанти пересуваються по території станції у протигазах і костюмах хімзахисту.

"Терміново! Перевірена інформація від місцевих мешканців. Росіяни почали артобстріл Запорізької АЕС в Енергодарі зі ствольної та реактивної артилерії. Жителі міста повідомляють про вибухи, які тривають. Українських співробітників станції не випускають з території, і вони ж повідомляють, що співробітники "Росатому" терміново евакуюються", – написав Сазонов.

Жителі Енергодара, за даними політолога, в паніці. Вони повідомляють, що на території станції росіяни пересуваються у протигазах та костюмах хімзахисту.

"У такий спосіб окупанти хочуть виправдати підключення Запорізької АЕС до російської енергетичної мережі та варварські обстріли Нікополя з території станції", – зазначив Сазонов.

За даними "Енергоатому", вдень на території ЗАЕС зафіксовано три прильоти.

"Сьогодні, 5 серпня 2022 року, російські військові знову вдалися до провокацій. Унаслідок їхнього обстрілу о 14.30 зафіксовано три "прильоти" біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС", – зазначили в "Енергоатомі".

Попри провокації загарбників, ЗАЕС продовжує працювати й видавати потужність в енергосистему України через лінії, які працюють. В "Енергоатомі" зазначили, що відповідно до пропускної спроможності ліній було ухвалено рішення щодо розвантаження та відключення від мережі одного з активних енергоблоків Запорізької атомної станції. 

Викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано.

Натомість вечірні удари загарбників по території ЗАЕС мали серйозніші наслідки. Близько 19:00 в "Енергоатомі" повідомили про ще три прильоти безпосередньо на майданчик станції.

"Ввечері 5 серпня російські терористи вдруге обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ. Три "прильоти" зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де розміщений ядерний реактор. Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека. Наразі постраждалих немає", – наголосили в "Енергоатомі".

Там також констатували, що перед початком обстрілів представники "Росатому" поспіхом покинули станцію. Ймовірно, вони знали, що готується атака.

"Український персонал ЗАЕС перебуває на місці та виконує усі заходи із забезпечення ядерної й радіаційної безпеки та ліквідовує наслідки пошкоджень", – запевнили в "Енергоатомі".

 

 

"Загарбники продовжують влаштовувати терор і наражати на небезпеку весь цивілізований світ. Необхідно якомога швидше вжити всіх заходів для того, щоб повернути контроль над ядерним об’єктом Україні", – додали енергетики.

Водночас спостерігалися також обстріли з території ЗАЕС по Енергодару. Про це повідомив Енергодарський міський голова Дмитро Орлов.

"Мешканці Енергодара! Зберігаємо максимальну обережність! Стережіться провокацій окупантів, що відбуваються саме зараз! З боку Запорізької АЕС у напрямку житлових кварталів Енергодара здійснюються обстріли. Чути  вибухи. Різниця між вильотом та прильотом становить всього близько 3 секунд", – наголосив мер. 

Він також повідомив, що у більшості мікрорайонів міста зникло світло. Також немає водозабезпечення, здебільшого припинив працювати інтернет.

Повідомлення Дмитра Орлова

Нагадаємо, 5 серпня у британській розвідці заявили про загрозу від дій окупантів на ЗАЕС.

Експерти Інституту вивчення війни констатували, що війська РФ використовують ЗАЕС, щоб зіграти на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи в Україні.

На захопленій ЗАЕС окупанти розмістили в залі енергоблоку військову техніку, вибухівку та зброю. Експерти б'ють на сполох, адже це загрожує катастрофою.

Днями у МАГАТЕ заявили про проблеми із захопленою окупантами Запорізькою АЕС. Там зазначили, що принципи ядерної безпеки порушено.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия