Завантаження ...

У Національному банку презентували нові пам'ятні монети

У Національному банку презентували нові пам'ятні монети фото

У Національному банку України відбулася презентація пам’ятних монет "Ой у лузі червона калина". Ці пам’ятні монети – одні з перших, які вводяться в обіг з початку війни. Вони присвячені українській пісні, яка після віроломного нападу російських військ на Україну зазвучала з новою силою та стала сучасним символом протистояння російській військовій агресії.

Повідомлення опублікувала прес-служба Національного банку України на офіційному сайті.

Стало відомо, що презентували пам’ятні монети заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан та заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-полковник Микола Балан. Крім того, участь у презентації пам’ятних монет взяли представники Зразково-показового оркестру Збройних Сил України, які виконали музичну композицію "Ой, у лузі червона калина".

"Під час війни пісня "Ой, у лузі червона калина” стала українським символом незламності і гімном мужнього протистояння ворогу. Вона також стала широко відомою за межами України. Як і сотні років тому, суть цієї пісні залишається актуальною й нині – боротьба з московською владою за незалежність України. Тому на знак глибокої поваги та вдячності до українських захисників, а також прагнучи увіковічнити в грошових знаках історичну боротьбу українців за незалежність, ми з гордістю вводимо в обіг ці нові пам’ятні монети", – зауважив заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Він додав, що Національний банк завжди приділяв і приділяє велику увагу вшануванню та підтримці захисників і захисниць України. 

"В перший день війни Національний банк відкрив спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України. Кошти на нього надходять як від громадян та підприємств України, так і від міжнародної спільноти. За майже п’ять місяців війни Національний банк перерахував на потреби військових вже майже 18 млрд грн, зібраних на цей спецрахунок", – поділився Олексій Шабан.

"Сили оборони України постійно відчувають і дуже цінують підтримку нашого народу, всіх його інституцій, підприємств, організацій. Ми вдячні також країнам-партнерам та в цілому міжнародній спільноті за дієву допомогу. Ця війна, серед іншого, продемонструвала нашу єдність, здатність гуртуватися перед обличчям викликів, силу духу і незламність українців. Знаю, що нашим предкам-повстанцям було б не соромно за нас. Вірю, що ми ще "нашу рідну Україну розвеселимо", –  зазначив генерал-полковник Микола Балан. 

Як поділилися в прес-службі Національного банку, пам’ятні монети "Ой, у лузі червона калина" продовжують нову серію "Безсмертна моя Україно". Дизайн їх розробив київський художник Дмитро Кривонос. 

"На аверсі монет у центрі розміщено стилізовану символічну композицію, на якій захисники різних поколінь: козак, січовий стрілець і сучасний воїн Збройних Сил України піднімають калину – опоетизований символ України, крона якої нагадує абриси кордонів нашої Батьківщини. На реверсі монет у центрі зображено гілку з листком і ягодами калини", – розповіли у прес-службі.

Придбати пам’ятні монети можна буде в банків-дистриб’юторів з продажу пам’ятних монет та сувенірної продукції: АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк". 

Нагадаємо, що презентація пам’ятних монет відбулася за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в партнерстві з Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) та Фондом ефективного врядування Великої Британії (the U.K. Government’s Good Governance Fund).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия