Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Лицарі сонця - козаки з України

Лицарі сонця - козаки з України фото

Кілька років тому в Луцьк приїхала група японців. Зайшли у Музей сільського господарства Волині. Середнього зросту, але міцної статури чоловік оглядав експонати, а коли підійшов до однієї картини, де був зображений до пояса оголений із списом у руці мускулистий козак, несподівано для всіх опустився на одне коліно й вклонився.

Незнайомець виявився відомим японським каратистом на ім’я Масахіко Танака. Він пояснив, що багато японців займаються карате, але той, хто справді хоче досягти високих результатів, вивчає бойовий гопак українських козаків. Через них вони пізнають Україну, знають, що козаки були люди мужні, сміливі, справжні захисники своєї Батьківщини.
Цей епізод схвилював історика і краєзнавця Олександра Середюка. Відтоді у нього й виник задум написати книгу про козаків. Він, звичайно, знав, що багато науковців уже писали про них, зокрема, видатний історик Дмитро Яворницький, волинянин Григорій Гуртовий. Цю тему висвітлювали й радянські історики. Але більшість із них — на замовлення уряду — зображали козаків п’яницями, голодранцями, котрі воювали не за Україну, а щоб мати здобич.
Нелегка й багаторічна то була робота — вивчати і осмислювати архівні матеріали. І ось нарешті книга вийшла під поетичною назвою «Лицарі сонця». Її презентація відбулася в День українського козацтва.
Свято нової книги у залі будинку «Просвіта» відкрилося «Молитвою за Україну», яку виконав хор «Злагода». Потім ведуча розповіла про автора книги, відомого в області історика та краєзнавця, про ті патріотичні витоки, які живили його на рідній Вінниччині, де народився, та на не менш рідній Волині. Потім про зміст книги повів мову уже сам автор.
Книга «Лицарі сонця» справді цікава. Олександр Середюк розповідає в ній не лише про походи козаків, їх сміливість і мужність в бою, про битву під Берестечком і героїчну оборону та трагедію Батурина. Тут читач знайде чимало нового, якого ніде раніше не зустрічав. В радянські часи продажні науковці називали козаків п’яницями. Автор відшукав рецепт козацької горілки — медовухи та варенухи. Виявляється, у ній містилося лише 20—22 градуси алкоголю. До козацької горілки, крім меду, входило ще коріння трав, сушені фрукти.
Майже в безперервних боях козаки отримували чимало ран. Як вони лікували рани та хвороби, йдеться в розділі «Козацька медицина».
Є в книзі багато нового про відомих козацьких отаманів Івана Сірка, Петра Калнишевського, Івана Мазепу та інших.
На презентації Олександр Середюк отримав чимало вітань усних і музичних. На його честь хор «Злагода» виконав кілька козацьких пісень. Члени молодіжної організації «Школа козацького гарту», яку він заснував, продемонстрували окремі елементи козацької боротьби.
«Лицарі сонця» — так з давніх-давен називали захисників Батьківщини. Книгу під такою назвою з цікавістю прочитають всі, хто хоче глибше знати нашу героїчну й трагічну історію, боротьбу за незалежність. Сьогодні Середюк — осадчий Луцького куреня українського козацтва — радить нам, українцям, як відродити козацьку славу, а, отже, і славу України.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: