Завантаження ...

Окупанти облаштували штаб на свинофермі

Окупанти облаштували штаб на свинофермі  фото

Після звільнення Чернігівщини аграрні підприємства та ферми регіону поступово відновлюють роботу. Свинокомплекси теж зазнали збитків від окупантів – були зруйновані деякі приміщення, обмежений доступ до кормів, зріс падіж свиней. Утім, попри окупацію та небезпеку, працівники підприємств продовжили доглядати за тваринами.

Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua. Символічним є той факт, що саме в одному зі свинокомплексів на Чернігівщині (СТОВ «Україна») російські військові влаштували свій штаб.

“Наш свинокомплекс зазнав чималих втрат від російської агресії. І мова йде не тільки про «бідні» раціони з зернових для тварин, а й про фактичну окупацію підприємства. Територією ферми їздили БТРи, на базі підприємства окупанти влаштували так званий штаб, у столовій та адмінбудівлі розтрощили вікна, двері, камери, оргтехніку, розстріляли автобус з персоналом. За відсутності електроенергії не могли підвезти дизпаливо для генераторів, щоб ворожі війська не скористалися можливістю поповнити запаси пального”, – розповів Андрій Іваненко, представник СТОВ «Україна».

Не було змоги постачати достатньо кормів та ветпрепаратів. Підприємство вдалося врятувати, завдяки тому, що персонал продовжував працювати, попри небезпеку.

“Ветлікар практично жив на фермі увесь час, начальник охорони та управляючий фермою пробиралися повз окупантів на роботу кожен день: добиралися до тварин манівцями — під обстрілами через городи, кладовища та розбомблену бронетехніку. Якби не їх героїзм та відданість справі, втрати були б непомірно більшими”, – говорить Андрій Іваненко.

Наразі на підприємстві підраховують збитки та повертаються до звичного режиму роботи.

“Падіж поголів’я зріс дуже відчутно. Нанесену шкоду майна задокументували і можна сподіватися на відшкодування. Проте втрати тварин, персоналу, моральну шкоду від терору та руйнації того, що плекали роками, компенсувати неможливо. Тим не менш, наразі повертаємося до звичної роботи”, – зазначає представник СТОВ «Україна».

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия