Завантаження ...

В якій країні українським біженцям платять найвищу зарплату?

В якій країні українським біженцям платять найвищу зарплату? фото

Від початку війни в Україні немало європейських країн дали притулок біженцям з нашої країни. При цьому немало наших громадян зуміли знайти собі роботу за кордоном. Однак зарплата, яку вони отримують, переважно залишається невисокою. Українці змушені вдовольнятись вакансіями, що не обіцяють високого заробітку. Проте в одній з європейських країн українцям знаходиться і гідна робота, і висока зарплата.

Йдеться про Литву. З початку війни туди перебралося близько 50 тисяч українців. Проте не всі вони працездатні. Серед біженців, що опинилися в цій країні, є немало дітей, людей похилого віку та інвалідів. Якщо їх "відсіяти", то в Литві зараз налічується лише 28 тисяч українців працездатного віку. Близько 7,6 тисячі з них вже знайшли там собі роботу, і причому всі вони офіційно працевлаштовані.

З їхніх зарплат сплачуються податки, від чого є обопільна користь як самим працівникам, так і державі, яка їх прийняла. Вони мають право на певні соціальні гарантії в Литві, а держава отримує гроші до бюджету.

Українці, що опинилися в Литві, отримують немалі зарплати: від 900 євро (це литовська мінімалка) до 2000. До речі, 2000 євро на наші гроші становлять майже 70 тисяч гривень. Така зарплата є недосяжною мрією для більшості українців тут, на батьківщині. При  цьому немало українців, які офіційно працевлаштовані в Литві на мінімалку, насправді отримують більше.

Литовські працедавці можуть влаштувати у себе і більше українців. Однак деякі наші громадяни поки що не квапляться шукати роботу за кордоном, маючи власні заощадження. А дехто продовжує працювати в Україні віддалено і через це поки не шукає роботи на чужині.

При цьому міністр праці Литви Моніка Навіцкенє зазначає у своєму офіційному зверненні, що українці вже сплатили за два місяці понад 3 мільйони євро податків. Влада Литви вдячна своїм підприємцям за те, що вони беруть на роботу українських біженців. Міністр також попрохала своїх роботодавців, аби ті й надалі подавали інформацію про вільні робочі місця до Державної служби зайнятості.

Нагадаємо, стало також відомо, на яку мінімальну зарплату можуть розраховувати українські біженці у Німеччині.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия