Завантаження ...

Будете купувати антибіотики тільки по рецептах

Будете купувати антибіотики тільки по рецептах фото

з 1 квітня 2022 року аптеки продаватимуть антибіотики виключно за електронними рецептами. А в лікарнях відстежуватимуть їхнє споживання. Це має запобігти надмірному та нераціональному використанню препаратів. Про раціональність такого рішення, Українське радіо розпитало в Романа Колесника, керівника відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Центру громадського здоров’я.

Чому важливо контролювати обіг антибіотиків?

"Ми всі чудово розуміємо, що антибіотики — це не лише користь від ліків, але й чимало побічних ефектів для організму. Зокрема антимікробна резистентність. Тому відстежувати кількість спожитих українцями антибіотиків, процедуру їхнього призначення, спосіб вживання та причини, з яких українцям призначають ті чи інші препарати, є дуже важливим для того, щоби розуміти і корегувати наші призначення, майбутні дії", — наголосив Роман Колесник.

Чому українці часто займаються самолікуванням?

"Якщо говорити про опитування, то від 30 до 60% антибіотиків в Україні споживаються нами неправильно. За деякими даними ця кількість є ще більшою", — зауважив експерт.

За словами Колесника, українці займаються таким самолікуванням, оскільки переконані, що мають знайти якусь панацею від хвороб, а пандемія COVID-19 лише загострила це сприйняття.

Очікувати, коли організм самостійно поборе хворобу, пити велику кількість рідини, вживати достатню кількість їжі, приймати препарати від температури — українцям цього недостатньо. Тому вони йдуть на додаткові ризики, купують ліки в аптеці за порадами знайомих чи з Інтернету, і в такий спосіб самі собі шкодять.

Антибіотики, як і будь-який лікарський засіб, окрім того, що мають позитивний ефект, мають також і негативний ефект. Можуть виникнути побічні алергічні та токсичні реакції, а також ми провокуємо антибіотикорезистентність.

Коли мікроорганізм на постійній основі перебуває у стресовій ситуації, то пристосовується до неї, відзначив експерт.

Основними причинами розвитку антибіотикорезистентності є неправильне і нераціональне споживання ліків. Експерт радить консультуватися у лікаря щодо їх приймання, а також контролювати вживання антибіотиків протягом усього життя.

Чому ініціативу з контролю за вживанням антибіотиків впроваджують саме зараз?

"В Україні це питання мало б бути вирішеним уже доволі давно. Це є одним із механізмів боротьби з антимікробною резистентністю, який існує у всьому світі. Жодна розвинена країна світу не уникнула прийняття цього рішення щодо контролю за споживанням антибіотиків", — зазначив керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю.

"Що ж стосується закладів охорони здоров'я, то вони мають призначати правильну й раціональну антимікробну терапію", — додав він.

"За багатокомплексною проблемою і контроль за відпуском антибіотиків у аптеках є лише однією її частиною", — підсумував Роман Колесник.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия