Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Обережно, шахраї крадуть ваші кошти

Обережно, шахраї крадуть ваші кошти фото

Ми вже не одноразово розповідали про шахраїв, їх засоби викрадення ваших коштів, але з’явилися нові схеми. Злочинці використовують давно винайдені сценарії. Як відомо, усе нове – добре забуте старе. І це стосується навіть, здавалось би, нових способів і методів аферистів виманити у громадян гроші.

У Києві медпрацівниця та поліціянт організували схему фейкової вакцинації від коронавірусу

В амбулаторії сімейної медицини в Києві за гроші вносили громадян невакцинованих громадян у базу вакцинованих. Згодом ця інформація відображалась у застосунку "Дія". Вартість таких послуг становила від 4 до 5 тисяч гривень. Координував дії медиків поліцейський. Прибуток склав понад мільйон гривень.

Фейкові паспорти і довідки про вакцинацію: на Закарпатті шахраї продавали по 500 підробок за день

На Закарпатті місцеві бізнесмени поставили на потік видачу сертифікатів та "ковід-тестів" За немалі гроші вони друкували на принтері бланк із нібито згенерованим у "Дії" кодом. Власники цих документів виїжджали за кордон на заробітки. Щонайменше шахраї заробили понад тринадцять мільйонів гривень.

Кіберполіцейські виявили клієнтську базу з персональними даними 4500 осіб, які скористувались послугою. Відкрито кримінальне провадження за статтею шахрайство. 

Фейкові COVID-сертифікати та водійські права: 17-річний харків'янин підробив застосунок "Дія"

Майже одночасно хакери із Вільнянська та Харкова зробили фейкові застосунки "Дія". Їх продавали в мережі від ста гривень. У програмі можна було підробити будь-який документ, зокрема і "ковід"-сертифікат. Заробили хлопці мало -  до двадцяти тисяч кожний.   

Фейкові повідомлення від МОЗ щодо виплати тисячі Зеленського

Щойно стало відомо, що уряд виділив вакцинованим громадянам тисячу гривень, як шахраї активізувались: під виглядом медиків, вони дзвонили, переважно, до пенсіонерів і  виманювали дані кредиток. Скільки таким чином вдалось видурити - наразі невідомо. 

Українські аферисти за кордоном

На Чернігівщині шахраї організували call-центр, нібито, відомої фондової біржі, який збирав інвестиції. Розмах королівський. Клієнтів знаходили в інтернеті та по телефону. Гроші виманювали  по всьому світу. Жертву підключали до, нібито, інтернет-банкінгу, де вона бачила як інвестиції збільшуються у геометричній прогресії. А коли пробувала гроші зняти – зв'язок із біржею зникав.

Організатором протиправної діяльності виявився 24-річний місцевий мешканець, який координував діяльність підпільного call-центр з сумарною штатною чисельністю понад 60 осіб.

https://tsn.ua/

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: