Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Де та для чого наноситься зигзаг на автомобільній дорозі

Де та для чого наноситься зигзаг на автомобільній дорозі фото

Водії такий вид дорожньої розмітки прозвали «зигзагом» через специфічну форму виконання. Згадаймо разом, що ж означають ці символи на асфальті, і як себе вести водієві, опинившись на них або поруч з ними? Зрештою, це дуже важлива розмітка.

Яскрава ламана

Яскрава звивиста розмітка нерідко може бути помічена вздовж проїжджої частини. Дане нововведення з'явилося на вітчизняних просторах відносно недавно. І все ще є водії, які не завжди знають, як себе вести поряд з такими позначеннями.

Насправді все досить просто. Єдине призначення цієї розмітки - позначення меж автобусної зупинки великих маршрутних транспортних засобів, наприклад, автобусів. Робиться вона для безрейкових транспортних засобів, що курсують по місту (або будь-якого іншого населеного пункту).

Зустріти таку розмітку можна і на зупинкових пунктах міжміських рейсів. При цьому службові автобуси до громадського транспорту не належать, а значить і користуватися правами, які дає водієві дана розмітка на дорозі, не можуть.

Кому можна зупинятися на ламаній?

На подібному позначенні можуть зупинятися безпосередньо маршрутні транспортні засоби. У тому числі легкові таксі. Однак, є і для них одне але. Зупинятися вони мають право тут (у звичайній ситуації) тільки для посадки або висадки пасажирів. При цьому транспортний засіб не повинен створювати перешкоди для інших машин. Залишатися в зоні зигзага більше 5 хвилин не можна. Залишати машину на стоянку тут заборонено. Заборонена зона діє в 15 метрах до і після позначення зупинкового пункту.

Що заборонено ще?

Крім паркування, на зупинці заборонено рух заднім ходом. Причина тому вкрай проста - є ризик не помітити пішохода, який поспішає потрапити в автобус або виходить з нього. Такий маневр може привести до аварійної ситуації, і навіть коштувати пішоходу життя, а водієві - свободи. Також на зигзагу не можна здійснювати розвороти. Такі маневри повинні виконувати або до зупинкового пункту, або вже після нього.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: