Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ТЕЦ в Чернігові може залишитися без вугілля

ТЕЦ в Чернігові може залишитися без вугілля фото

З 1 листопада Росія зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну. Про це у своєму телеграм-каналі написав голова Комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Вугільна блокада вд РФ, як у 2014 році. За його словами, мова іде про вугілля марки А (антрацит) та П (пісне). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), Донбасенерго (Славянська ТЕС) та Технова (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ).

Також Андрій Геруч додав, що за інформацією від учасників ринку, заборона не розповсюджується на коксівне вугілля, а стосується лише вугілля, яке використовується для потреб енергетики.

«Такі дії РФ схожі на їхні дії восени 2014 року», – резюмував депутат.

Чернігівська ТЕЦ може залишитися без вугілля. Чому так сталося і чим це загрожує, фото-1

Тоді ж у 2014 році Україна перейшла на вугілля з Південно-Африканської республіки, щоб уникнути тотальної залежності від країни-окупанта. Від 2019 року поставки палива з ПАР були припинені.

Раніше повідомлялося, що за даними Міністерства енергетики, запаси вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ зменшилися на майже 7% за тиждень.

Що чекати чернігівцям

За словами генерального директора ТОВ Фірма «ТЕХНОВА», директора КЕП «Чернігівська ТЕЦ» Дмитра Аркатова, станом на 29 жовтня у підприємства є запас близько 20 тисяч тонн вугілля.

–Минимально гарантированный запас по требованиям министерства – 19 тысяч тонн. Мы его выполняем,– запевнив Дмитро Аркатов.

Протягом опалювального сезону ТЕЦ на добу спалює приблизно 1150 тон вугілля. І від перепаду температур ця цифра не залежить – коли стає холодніше, ТЕЦ виробляє більше теплової енергії і скорочує виробництво електричної.

За такими розрахунками, наявного вугілля вистачить на 17–18 діб – до середини листопада.

Нагадаємо, у попередні роки запаси вугілля на складах ТЕЦ на початку опалювального сезону складали до 100 тисяч тонн. Зокрема, у жовтні 2017 року – 97,5 тисяч тонн, у жовтні 2018-го - 61,5 тисяч тонн. Тоді паливо надходило з Південно-Африканської республіки. Улітку 2020 року ТЕЦ звітувала про наявність 100 тисяч тон вугілля.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: