Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як працює вакцина від коронавірусу в залежності від типу

Як працює вакцина від коронавірусу в залежності від типу фото

На даний момент в Україні є декілька вакцин від коронавірусу. Сьогодні розберемося, як в нив принцип дії. Усі вакцини проти коронавірусу, що використовуються в Україні, схвалені ВООЗ для екстреного застосування, захищають від важкого перебігу, ускладнень та смерті від COVID-19. В нашій державі використовують 3типи вакцин:

 
  • векторна (рекомбінантна) – AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield та SKBio);
  • інактивована (вакцина з неактивним вірусом) – CoronaVac/Sinovac Biotech;
  • мРНК-вакцина – Comirnaty/Pfizer-BioNTech, Moderna.

У векторних вакцинах використовується модифікований вірус (вектор) у який вмонтована «інструкція» для виготовлення специфічних шиповидних білків коронавірусу. Вектор доставляє цю «інструкцію» в клітини організму людини. Клітини починають виробляти шиповидний білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині, і виробляє антитіла та Т-клітини до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом. У 2015 році таким способом було створено вакцину проти лихоманки Ебола.

Інактивована вакцина містить у своєму складі знешкоджений коронавірус, який не може розмножуватися і спричинити захворювання. Імунна система людини реагує і виробляє антитіла та Т-клітини, в результаті — формується імунітет. Найперша інактивована вакцина була створена ще у 1955 році від поліомієліту. Наразі успішно використовуються інактивовані вакцини проти грипу, кашлюка, сказу та кліщового енцефаліту.

мРНК-вакцини проти коронавірусу — перші вакцини цього типу у світі, але метод розроблявся з початку 90-х років і за останні 25 років проведено 500 різних досліджень. Дані вакцини містять «інструкцію», як виробляти шиповидний білок вірусу SARS-CoV-2 (молекулу мРНК), яка після потрапляння до клітини організму кілька днів вчить її виробляти шиповидний білок. Імунна система розпізнає компоненти вірусу і у відповідь виробляє антитіла та Т-клітини.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: