Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сім-карта з персональними данним: захистить чи навпаки?

Сім-карта з персональними данним: захистить чи навпаки? фото

На сьогоднішній день більше 80% українців користуються мобільними телефонами анонімно. Депутати вирішили боротися з анонімними абонентами і зобов'язати їх ідентифікуватися. Кожну SIM-карту хочуть прив'язати до паспортних даних власника, що допоможе встановити особу людини за телефонним номером. Допоможе це захистити дані українців або ж, навпаки, зробить їх більш вразливими - розповідаємо далі. Навіщо "сімки" хочуть прив'язати до особистих даних?

Автори законопроекту стверджують, що прив'язка SIM-карти до конкретної людини не тільки полегшить їй користування інтернет-послугами, а й захистить від шахрайських схем. 

"Багато хто користується інтернет-банкінгом, отримує виписки-баланси на свої мобільні телефони, замовляє товари та послуги через інтернет. Разом з тим мають місце окремі ситуації, коли в результаті викрадення телефонів, в пам'ять яких були внесені персональні дані, виникали прикрі непорозуміння з банківськими рахунками", - йдеться у пояснювальній записці до закону. 

Крім того, деякі абоненти займаються так званим абонентським рефайлом - крадіжкою трафіку у мобільних операторів. Це коли дзвінок з іншої країни в Україну пропускається через інтернет, з інтернету виводиться на українські SIM-карти, а з них відбувається дзвінок українському оператору всередині країни.

Схема дозволяє українцям істотно заощадити або зовсім зробити безкоштовний дзвінок. При цьому оператори не можуть встановити особу шахрая. З метою захисту оператори блокують "підозрілі" номери, що призводить в окремих випадках до порушення прав абонентів.

У разі прив'язки SIM-карти до персональних даних особистість їхніх власників можна буде відразу встановити. На практиці ж ідентифікація "сімок" може як захистити українських абонентів, так і поставити їх під загрозу. 

Переваги ідентифікації 

У документі сказано, що прив'язка до особистих даних посилить захист прав споживачів електронних комунікаційних послуг. Крім того, ідентифікація абонентів допоможе в забезпеченні національної безпеки в умовах кібернетичних загроз.

Член правління Інтернет Асоціації України Олександр Глущенко поділяє позицію авторів законопроекту. За словами експерта, обов'язкова реєстрація абонентів і наявність контракту як мінімум полегшить ситуацію в банківському секторі. 

"У більшості випадків крадіжка грошей відбувається за допомогою соціальної інженерії через prepaid-номери (передоплата за послуги, - ред.), коли можна перевипустити картку)", - пояснив Глущенко в коментарі pnk.tv.  

Експерт запевнив, що з контрактами таких проблем не буде, адже контрактний номер людина може отримати виключно у своїй присутності. 

Новий подарунок шахраям

Керівник сектору "IT та Телеком" Офісу ефективного регулювання BRDO Ігор Самоходський вважає, що законопроект ще більше спростить життя шахраям. Експерт спрогнозував появу бази даних на чорному ринку з прив'язкою до номерів абонентів. 

Про таку загрозу говорить і Олександр Глущенко. За його словами, відповідальність за безпеку даних українців лягає на мобільних операторів. "Вони в першу чергу повинні думати, як захистити свої дані, свої бази не від злому (вже навіть ламати не потрібно), а від спроб зсередини скопіювати і винести (інформацію, - ред.)", - пояснив Глущенко pnk.tv

Шахраї можуть вкрасти особисті дані українцівФото з відкритих джерел

Водночас Ігор Самоходський вважає, що позбутися шахрайства можна альтернативним шляхом, а нинішній законопроект лише звужує права українців. 

"Якщо ми хочемо позбутися, наприклад, телефонного шахрайства, або коли списують мільярди гривень під виглядом плати за анекдоти, що абоненти не замовляють, то треба серйозно підійти до вивчення публічних обговорень на базі парламенту, а не відроджувати диктаторські закони нишком", - сказав він в ефірі "Українського радіо". 

Гроші за послуги будуть відсуджувати?

Якщо раніше з абонента списували кошти за анекдоти або інші послуги, в межах суми, на яку поповнювався номер, то зараз мобільні оператори будуть відсуджувати з абонентів будь-які суми через суд, вважає Ігор Самоходський. 

Водночас Олександр Глущенко підкреслив, що провайдери телекомунікаційних послуг не зацікавлені судитися зі своїми абонентами. Їхнє головне завдання - надавати послуги і заробляти гроші. Щоб запустити судовий процес (потрібно враховувати судові збори та інші розтрати), заборгованість повинна бути великою, чого оператори швидше за все не допустять.

Якщо абонент пішов у мінус, або ж грошей на рахунку у нього немає, то оператор припиняє надання послуг, пояснив Глущенко. Відповідно, велика заборгованість виникнути не повинна. 

“Але тут може бути таке, що людина за контрактом підписалася під певні умови і йому щомісяця йому надаються певні послуги під певну суму грошей. Але я думаю, що буде якийсь "поріг", після перетину якого абоненту перестануть надавати послуги і вимагатимуть поповнення рахунку. Всі умови прописуються в контракті, і далеко в мінус ніхто не пустить абонента", - зазначив Олександр Глущенко. 

***

Ідентифікація власників SIM-карт - це тільки пропозиція депутатів, а сам законопроект ще не зареєстрований в парламенті. У разі його прийняття абоненти зобов'язані будуть здійснити ідентифікацію у своїх операторів до 1 січня 2025 року.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: