Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чому планується продаж сім-карт за паспортами

Чому планується продаж сім-карт за паспортами фото

Комітетом Верховної ради, що займається итаннями цифрової трансформмації було оприлюднено проект, передбачаючий заборону продажу SIM карток без даних паспорта. Документ поки не зареєстрований у парламенті, але автори переконані, що ідентифікація користувачів електронних комунікаційних послуг захистить абонентів від шахрайських схем.Згідно з проєктом закону, кожен абонент має зареєструватися в оператора, тобто надати свої персональні дані, щоб оператор знав кому належить конкретний номер.

Про переваги та недоліки ініціативи в ефірі "Українського радіо" розповів керівник сектору "IТ і Телеком" Офісу ефективного регулювання BRDO Ігор Самоходський.

Це обмеження свободи чи захист прав користувачів

За Конституцією, права громадян не можуть звужуватись. Цей закон фактично заборонить анонімно користуватися послугами мобільних операторів, тобто звузить наші права. Також завдяки цьому законопроєкту простіше буде слідкувати за громадянами та, ймовірно, з’явиться база даних на чорному ринку з прив’язкою до номерів абонентів. Відповідно, це ще більше спростить життя шахраям. Прикро, що нардепи не керуються якимись глибинними аналізами чи альтернативними шляхами для розв'язання певних проблем.

Про альтернативу

Якщо ми хочемо позбавитися від, наприклад, телефонного шахрайства, або коли списують мільярди гривень під виглядом плати за анекдоти, що абоненти не замовляють, то треба серйозно підійти до вивчення публічних обговорень на базі парламенту, а не відроджувати диктаторські закони тишком-нишком.

Легко сказати, що цей законопроєкт потрібен для боротьби з тероризмом. Ви справді думаєте, що після цієї заборони, тероризм перестане існувати? Чи після того, як номери стануть ідентифікованими, телефонний тероризм зникне? Де статистика, яка це підтверджує? Тобто найпростіший шлях, який найчастіше обирає наша держава — щось заборонити. Треба оперувати аналітикою і фактами. А коли без аналітики й фактів хочуть наші права звузити, це — неприпустимо.

Про переваги законопроєкту

Мобільні оператори зможуть розширювати перелік послуг, які надаватимуть абонентам. Але є в цьому і мінус: якщо раніше з абонента списували кошти за анекдоти чи інші послуги, в межах суми, на яку поповнювався номер, то зараз мобільні оператори будуть відсуджувати через суд будь-які суми з абонентів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: