Завантаження ...

У Славутичі завершилась міжнародна асамблея урбаністів та архітекторів SESAM 2021 Poliklinika

У Славутичі завершилась міжнародна асамблея урбаністів та архітекторів SESAM 2021 Poliklinika фото

У Славутичі завершилася міжнародна асамблея SESAM 2021 Poliklinika, яку організувала Європейська Архітектурна Студентська Асамблея України (EASA) за підтримки Українського Культурного Фонду та Славутицької міської Ради. Україна вперше приймала поважну міжнародну подію, яка щорічно в різних країнах Європи збирає молодих фахівців для навчання, досліджень та обміну досвідом.

Асамблея тривала протягом місяця у Славутичі та була розділена на три резиденції з лекціями, воркшопами й просторовими експериментами з метою вивчення і переосмислення міста та закинутої будівлі поліклініки через призму догматів медицини та архітектури. Резиденти SESAM 2021 Poliklinika створили у місті мистецькі інсталяції, зняли декілька фільмів, проводили дискусії, кінопокази, фотовиставки, “сплячі” концерти, перформанси. Фінальною подією кожної резиденції стали відкриті для всіх охочих виставки у поліклініці та аудіовізуальний перформанс від Photinus Studio - проєкт-прем'єра TER.RAIN музиканта та медіахудожника Георгія Потопальского, що працює під псевдонімом Ujif_notfound.

«Можна зробити два головних висновки, з усвідомленням яких учасники роз’їдуться по своїх країнах, – говорить Герман Мітіш, голова ГО EASA UKRAINE, – Перший: навіть не маючи колосальних бюджетів, маленькими діями можна змінювати простори та їх сприйняття, надавати їм нові функції. Другий: суспільство набагато сильніше архітектури – воно вирішує, змінює, моделює, адаптує все під нові ідеї і нові види діяльності. Саме через це ми були приємно вражені та нескінченно вдячні колосальній роботі місцевих мешканців, які також приєдналися до події, як на етапі підготовки, так і безпосередньо під час проведення. Нам також вдалося досягнути іншої важливої мети: об’єднати спільноту студентів-архітекторів навколо таких актуальних питань як збереження архітектурної спадщини, реновація та ревіталізація».

«Впродовж серпня в Славутичі працювала асамблея SESAM 2021 POLIKLINIKA: за це час у трьох резиденціях митці з близько 25 країн Європи та світу відтворювали у 18 воркшопах архітектурні, урбаністичні, дизайнерські, філософські ідеї та задуми. Покинута будівля поліклініки, в якій вони працювали, отримала нове дихання, заговорила голосом лісу, міських кварталів, музикою дощу, різними мовами. Неймовірна енергетика учасників надає Славутичу новий поштовх для активізації громади - ми отримали гарний досвід з обміну культур, міжнародної співпраці. Цікаві знайомства, які безумовно матимуть своє продовження, привернуть увагу до проблем малих міст та розвитку туризму та креативних індустрій», – прокоментувала подію Ніна Баришевська, начальниця відділу культури, національностей та релігій Славутича».

У події взяли участь 90 учасників з близько 25 країн світу та міжнародні тьютори з Франції, Швейцарії, Албанії, Бельгії, Хорватії, Фінляндії, Німеччини, Єгипту, Італії, Латвії, Словенії, Тайваню, Ірландії, Великобританії, США, Ісландії та України, що провели 18 воркшопів.

Проєкт підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

_____________

Довідка

Славутич — наймолодше, створене у 1986 році, місто в Україні потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, з розвинутою інфраструктурою. Місце, де генеруються нові ідеї та впроваджуються амбітні ініціативи. У 2021 році Славутич отримав статус Малої культурної столиці України та грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту "Славутич: ось [to beⁱ] країна!", який складатиметься з роботи арт-резиденції "Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича", діяльності "SESAM 2021 Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї", фестивалю юних медійників ЗОСя, ІІ Міжнародного фестивалю для людей поважного віку "GOLDenFest" та інших культурно-мистецьких ініціатив. EASA, Європейська Асамблея Студентів Архітектури — міжнародна спільнота студентів та професіоналів архітектури, що була заснована в 1981 році, має горизонтальну організаційну структуру, розподілену між представництвами 50 країн Європи та світу, і є найбільшим подібним рухом в Європі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия